This site has been archived on 2013
23/07/2013

Navigációs útvonal

What's new?

Did you know that 2013 is the European Year of Citizens? Read more ...

 
Kereskedelmi partnerek

„Kereskedelem”, „forgalom” vagy „nemzetközi üzlet” – bárhogy is nevezzük, az import és az export az EU számára a legfontosabb kapocs a külvilággal.

Kereskedelmi partnerek

2011-ben az EU elképesztően nagy, összesen 2130 milliárd euró értékű árut és szolgáltatást exportált a világ különböző országaiba, és ezt csak kevéssel haladja meg az Unióba behozott áruk és szolgáltatások összértéke, amely ugyanebben az évben 2182 milliárd eurót tett ki. Tény, hogy Európa a világ legnagyobb áru- és szolgáltatásexportőre. A legfontosabb kereskedelmi partnereink az Egyesült Államok, Oroszország és Kína. Mindennek a tetejébe több mint száz ország számára az Európai Unió jelenti a legnagyobb felvevőpiacot.

Az áruk és a szolgáltatások mellett a kereskedelem szorosan kapcsolódik a nemzetközi pénzforgalomhoz is, amely szintén ösztönzi a növekedést és a fejlődést. Az EU 2011-ben több mint 360 milliárd eurót fektetett be szerte a világban, a világ más országai pedig több mint 225 milliárd euró értékű beruházást hajtottak végre Európában.

Tudtad-e?
Az Európai Unió 28 tagállama adja a világ exportjának és importjának 19%-át, de a népességnek csupán 7%-át.

A kereskedelem haszna

A kereskedelem arra az egyszerű elvre épül, hogy minden országnak azzal kell foglalkoznia, amire a legalkalmasabb. Egyetlen országnak sem kell abszolút legjobbnak lennie valamiben, de ha már viszonylag jobb egy másiknál, megéri, hogy szakosodjon arra a területre, és a kereskedelem révén kielégítse mások igényét. Ezt komparatív előnynek nevezik, ami minden kereskedelmi partnernek hasznot hoz.

Ebben a tekintetben a kereskedelem arra ösztönzi az országokat, hogy részt vegyenek a globális kereskedelmi folyamatokban, ugyanis akik elzárkóznak a külvilágtól, kudarcra vannak ítélve. Az árcsökkentést és a kereskedelem útjában álló egyéb akadályok lebontását segítő megállapodások révén az EU új piacokat nyit az európai vállalatok számára, ezáltal munkahelyeket teremt, és serkenti a növekedést.

Az áru és a szolgáltatás mellett a kereskedelem szorosan kapcsolódik a nemzetközi pénzforgalomhoz is, amely szintén ösztönzi a növekedést és a fejlődést. Az EU évente átlagosan 380 milliárd eurót fektet be szerte a világban, mialatt más országok több mint 277 milliárd euró beruházást hajtanak végre Európában.

Együttműködés

Azóta, hogy a 28 uniós tagállam közös piaccal és külső határral rendelkezik, kereskedelmi politikájuk is egységes. Az Uniót az európai kereskedelmi biztos képviseli a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO), valamint az egyéni partnerekkel szemben. Az együttműködésnek köszönhetően az uniós országok nagyobb erővel állhatnak ki egy igazságos szabályokon alapuló, nyitott, nemzetközi kereskedelmi rendszer létrehozása mellett, valamint azért, hogy ezeket a szabályokat mindenki betartsa.

Az Európai Bizottság a WTO-ban betöltött fontos szerepe mellett közvetlenül is együttműködik Európa kereskedelmi partnereivel, hogy elhárítsa az akadályokat az export útjából, új lehetőségeket nyisson az európai befektetők előtt és visszaszorítsa az európai termékek hamisítását. Mindezeket a folyamatokat az Európai Parlament felügyeli, így az állampolgárok érdekei is megjelennek az egyeztetések során.

Szabályok szerint játszani
A nemzetközi kereskedelem fontosságát jelzi, hogy eddig 153 ország csatlakozott a WTO hoz. A szervezet kidolgozza a kereskedelmi szabályokat, és döntőbíróként lép fel, ha valamelyik ország úgy érzi, hogy a másik nem viselkedett fair módon.

Fenntartható kereskedelem

Az EU kereskedelmi politikája nemcsak új európai munkahelyek létrehozására és gazdasági növekedésre irányul, hanem segíti a szegényebb országokban élőket is, hogy megtalálják a szegénységből kivezető utat. Ezért Európa megnyitotta piacait a legszegényebb országokból érkező import előtt, és támogatja őket, hogy jobban kihasználják a kereskedelem nyújtotta előnyöket.

Az Európai Unió a szegényebb országokkal folytatott kereskedelem során is támogatja azokat a nemzetközi erőfeszítéseket, amelyek a környezetvédelemre, az éghajlatváltozás elleni küzdelemre és a munkakörülmények javítására irányulnak. Hangsúlyt helyez arra is, hogy az általunk vásárolt és értékesített termékek megfeleljenek a legmagasabb biztonsági és egészségügyi követelményeknek.

Határainkon túlSzeretem tudni, hogy mi az, amit veszek, és hol készült. Igyekszem elkerülni a hamisított termékeket. Ha élelmiszerről van szó, különösen fontos, hogy tudjam, honnan származik. - Valentina, 18, Belgium.
Fellendülő kereskedelem az andoki országokkal
Mielőtt sor kerülne a kereskedelmi egyezmény megkötésére, az EU elemzéseket végez a várható gazdasági, társadalmi és környezeti hatásokról, vagyis hogy miként befolyásolja majd a növekvő kereskedelmi forgalom és beruházás az adóbevételt, a foglalkoztatottságot, illetve a földhasználatot. Az Unió független kutatásokat rendelt meg például a fenti témákban két andoki országgal, Kolumbiával és Peruval, a velük folytatott tárgyalások részeként.