This site has been archived on 2013
23/07/2013

Navigációs útvonal

What's new?

Did you know that 2013 is the European Year of Citizens? Read more ...

 
Bepillantás az Európai Unióba

Az Európai Unió (EU) egyedülálló a világon: nem tekinthető az ENSZ-hez hasonló nemzetközi szervezetnek, ugyanakkor nem is helyettesíti a nemzeti kormányokat. De akkor mi is valójában?

Bepillantás az Európai Unióba

Versengés helyett együttműködés

A II. világháborút követően az európaiak elhatározták, hogy örökre elejét veszik egy újabb konfliktus miatti pusztításnak. Hat ország kormánya úgy döntött, hogy az egymással való versengés helyett inkább együttműködnek kereskedelmi és gazdasági kérdésekben. Egyesítették szén- és acélkészleteiket, tehát a fegyvergyártáshoz szükséges nyersanyagaikat. Csökkentve ezzel a háború veszélyét, hiszen így egymás legjelentősebb kereskedelmi partnereivé váltak.

Az EU létrejöttével a béke és a jólét időszaka köszöntött be. Az Uniónak jelenleg 500 millió lakosa van. Tevékenységi köre a mindennapjainkat érintő fontos feladatokat ölel fel. Működési elvei a következők:

  • Hatásköre kizárólag olyan területekre terjed ki, amelyekről a nemzeti kormányok megállapodtak.
  • Csak akkor intézkedhet, ha hatékonyabban tud fellépni, mint a nemzeti kormányok külön-külön.
  • Hirdetnie és védenie kell a demokrácia, a szabadság és az igazságosság eszméit, továbbá Európa közös örökségét, amely a kultúrák, a hagyományok és a nyelvek sokféleségében ölt formát.

Lehetőséged van a változtatásra

Függetlenül attól, hogy mi a véleményed a politikáról, tény, hogy gyakorlatilag minden téged érintő dolgot a törvények irányítanak, amelyek viszont a politikai folyamatoktól függnek. Ezért nagyon fontos, hogy te is részt vegyél a döntéshozási folyamatokban.

Gyakorold a választói jogodat, amikor csak lehet; önkormányzati, országgyűlési és európai parlamenti választásokon egyaránt. Még az EU-hoz hasonló nagy demokráciákban is minden szavazat számít, hiszen akár egy szavazat is befolyásolhatja a választási eredményt.

Az állampolgári felelősség azonban nem ér véget a választásnál. Egy egészséges demokrácia többet kíván az állampolgáraitól annál, hogy négy- vagy ötévente egyszer leadják a szavazócédulát. A politikusoknak előre is kell tervezniük, de nemcsak a következő választás, hanem a következő nemzedék távlatában is. Nem kell megvárnod, hogy választókorú legyél, ahhoz, hogy legyen véleményed valamiről és hangot is adj annak.

A technológia révén új kommunikációs csatornák nyíltak meg, amelyek átalakították az állampolgárok és a hivatalos intézmények közötti kapcsolatot, mivel így már nincs szükség közvetítő szereplőkre. Az interneten keresztül közvetlen kapcsolatba kerülhetsz intézményekkel és politikusokkal, és akár az EU-t is megtalálhatod a népszerű közösségi oldalakon.