This site has been archived on 2013
23/07/2013

Sökväg

What's new?

Did you know that 2013 is the European Year of Citizens? Read more ...

 
Ett helt nytt kapitel

Ditt sista skolår väntar runt hörnet. Är du redo att vända blad och börja på ett helt nytt kapitel?

Vart vill du flytta när du drar upp dina bopålar och lämnar hemmet? Vad vill du göra? Har du funderat över hur dina intressen och kunskaper kan passas ihop med alla möjligheter som ligger öppna för dig?

Att fortsätta utbilda sig, antingen på ett universitet eller på en yrkesutbildning kan kännas trist just nu, men du kommer antagligen att upptäcka hur det skapar fler, och bättre, möjligheter längre fram.

Vad sägs om ett miljöombyte? Som EU-medborgare har du rätt att studera i ett annat medlemsland och det finns massor av program som kan hjälpa dig att komma iväg! Att tillbringa lite tid utomlands kan hjälpa dig förbättra dina språkkunskaper samtidigt som du lär känna en annan kultur och skaffar dig värdefulla erfarenheter.

Oavsett om du fortfarande går i skolan, på en yrkesutbildning eller är på väg att börja på universitet har EU ett utbytesprogram som passar dig. Lärande är en livslång process, så även om det startar i hemmet slutar det inte där. Vilket blir ditt nästa steg?

Visste du att...
Den genomsnittlige europén flyttar hemifrån vid 25 års ålder. Finländarna flyttar hemifrån tidigast: hälften har redan flyttat hemifrån när de är 21 år gamla, medan hälften av alla slovaker flyttar hemifrån först efter att de har fyllt 31 år.

Du kan besöka en partnerskola!

Om din skola deltar i Comeniusprogrammet kanske du får chansen att besöka en partnerskola eller välkomna utländska elever till din skola. Be din lärare titta närmare på vilka möjligheter som finns. I vissa länder kan du till och med få åka utan din klass.

Om det nu inte skulle finnas någon möjlighet till ett utbyte i det verkliga livet, ger eTwinningportalen dig chansen att träffa elever från andra länder via nätet på www.etwinning.net.

Du kan studera utomlands medan du läser på universitet!

Mer än två miljoner universitetsstudenter har tagit tillfället i akt att studera en termin eller två eller praktisera i ett annat land sedan utbytesprogrammet Erasmus startade för nästan 25 år sedan. Som Erasmusstudent behöver du inte betala några avgifter till det utländska universitetet och du kan tillgodoräkna dig de kurspoäng som du får under dina utlandsstudier.

Du kan praktisera utomlands!

Om du är lärling eller går på en yrkesutbildning finns det ett utbytesprogram som skulle kunna vara perfekt för dig! Leonardo da Vinci-programmet ger dig möjlighet att få en praktikplats eller utveckla praktiska kunskaper på en teknisk skola i ett annat EU-land. Det kommer ge dig ytterligare kunskaper som du får användning för när det är dags att söka jobb!

Nu förstår jag vad du pratar om!

Bubble

Det finns 23 officiella språk i den Europeiska unionen, från franska till finska till maltesiska. Tyska har det största antalet modersmålstalare. Men engelska är det språk som talas mest, antingen som modersmål eller andraspråk.

Om du lär dig ett eller flera främmande språk öppnar du dörrar för studier och arbete i andra länder. Det ger dig chansen att få kommunicera med nya människor, föra fram idéer från en del av Europa till en annan och få möjligheter som inte hade varit tillgängliga för dig annars. Eftersom lärandet fortsätter hela livet vet man aldrig vilka språk man kan behöva i framtiden – men grundarbetet med att lära dig ett språk kommer hjälpa dig utveckla de kunskaper du behöver för att lära dig fler senare i livet.

Men hur ska du lära dig alla 23 språk för att kunna ta del av allt som Europa har att erbjuda? Oroa dig inte – alla andra håller också på att lära sig andra språk, även ditt! Och även om du inte kan tala det lokala språket, finns det många tillfällen att studera och arbeta utomlands.

Aktiv ungdom

Bubble

Genom programmet Aktiv ungdom kan du få chansen att delta i ett utbyte med en ungdomsgrupp eller ett initiativ från ett annat land – inte bara i Europa, utan i hela världen! Är du intresserad av att hitta ett nytt sätt att lära dig mer om olika kulturer? Då kan volontärarbete utomlands vara biljetten! Det är ett utmärkt sätt att skaffa sig erfarenhet, hjälpa andra och att lära sig mer om både sig själv och landet man arbetar i. Om du bestämmer dig för att arbeta som volontär utomlands på heltid, bekostas alla dina utgifter av den europeiska volontärtjänsten som ingår i programmet Aktiv ungdom.

För mer information: