This site has been archived on 2013
23/07/2013

What's new?

Did you know that 2013 is the European Year of Citizens? Read more ...

 
Tillbringar du för mycket tid på nätet?

Hur ofta kollar du din e-mail, dina RSS-kanaler, sociala nätverk och andra nätkonton? Tycker du att det är svårt att slita dig från datorn eller lägga från dig din mobil?

Tillbringar du för mycket tid på nätet?

Frestelsen är svår att motstå när internet alltid är tillgängligt och erbjuder en oändlig mängd av musik, videor och andra tidsfördriv. I genomsnitt börjar europeiska barn använda internet vid sju års ålder och när de är 15-16 år gamla är nästan tre fjärdedelar av alla unga människor uppkopplade på internet dagligen. 30 % av alla ungdomar mellan 11 och 16 år säger att de har känt av symptom orsakade av överdrivet internetanvändande.

Läkare och forskare studerar fortfarande det här problemet, men tror att det är som andra missbruk: det starka behovet efter en kick – som att få uppdatera sin profilsida eller klara en ny nivå i ett spel – och de positiva känslor det medför, vilket bara förstärker beteendet ännu mer.

En hälsosam balans

Det är viktigt att ha en sund balans. Människor som är beroende av internet kan spendera flera timmar på nätet och försumma sina relationer i det verkliga livet. De försummar till och med grundläggande behov såsom hygien, mat och sömn. Fysiska symptom på missbruk kan bland annat vara abstinensbesvär, ryggont, karpaltunnelsyndrom, torra ögon, migränattacker och sömnsvårigheter.

Hur kan man få hjälp?

Om du känner att du är i riskzonen för ett internetmissbruk bör du försöka anförtro dig till någon du litar på: en person ur det verkliga livet, inte någon som du bara känner på nätet! Det kan vara en förälder, lärare, läkare eller kanske ett äldre syskon. Du kan även kontakta någon av de mer pålitliga hjälplinjerna som finns på nätet.

Du kan även hjälpa dig själv genom att flytta datorn från sovrummet till vardagsrummet. På det sättet är det inte längre bara du och din dator, utan andra omkring dig kan hjälpa dig att hålla koll på hur mycket tid du tillbringar på nätet.

Det finns också program som begränsar internetanvändandet. Eller så kan du försöka hitta på andra sätt att få utlopp för dina intressen. Om du till exempel brukar spela rollspel på nätet, varför då inte läsa en fantasyroman eller gå med i en teatergrupp?

Visste du att...
Unga européer mellan 15 och 16 år är i genomsnitt anslutna till internet två timmar om dagen.

Känner du att du tillbringar för mycket tid på nätet?

Fråga dig själv följande:

  • Försummar du skolarbetet för att sitta uppkopplad på nätet?
  • Är du på nätet till sent på nätterna?
  • Fortsätter du titta runt på internet även efter att du förlorat intresset?
  • Har du tappat kontakten med familj och vänner i det verkliga livet, på grund av att du föredrar att vara på nätet?
  • Känner du dig arg, deprimerad eller lättirriterad när du är borta från datorn?
  • Är du hemlighetsfull med hur mycket tid du tillbringar på nätet och ljuger du när någon frågar om ditt datoranvändande?
När spel slutar vara roligt
Onlinespel kan verkligen uppsluka en helt och hållet ibland, och det känns som att man skulle kunna göra vad som helst för att vinna eller komma till nästa nivå. Men man kan faktiskt bli beroende av onlinespel, så försök att begränsa hur länge du spelar… och kom ihåg – det är bara ett spel!

För mer information: