This site has been archived on 2013
23/07/2013

What's new?

Did you know that 2013 is the European Year of Citizens? Read more ...

 
Shoppa för planeten

Skulle du säga att du är en medveten shoppare? Jämför du priser och kvalitet på allt som finns på butikshyllorna? Tänker du på hur produkterna påverkar miljön?

Shoppa för planeten

För att vi ska kunna övergå till ett hållbart samhälle måste vi som konsumenter kontrollera både hur mycket vi konsumerar, men också vad vi köper. Är den här boken tryckt på miljövänligt papper? Kan den där grejen återvinnas? Vilket tvättmedel innehåller inte några farliga kemikalier?

För att inte din nästa shoppingrunda ska bli en ändlös jakt efter miljöriktiga produkter räcker det att leta efter en blometikett – EU:s miljömärke ”Ecolabel”. Produkter och tjänster som bär blomman uppfyller strikta miljökrav, ända från produktionen till förpackningsprocessen och transporten. De är bättre för miljön, och för din hälsa!

Var hittar man blometiketten?

Ecolabel
De flesta stora butiker i Europa har varor märkta med Ecolabel på sina hyllor. Varor som bär Ecolabels blometikett är bland annat skolartiklar, kläder, kosmetika och elektriska apparater. Man kan till och med hitta blometiketten när man är ute och reser eftersom hotell som tar ansvar för miljön kan bli belönade med den ansedda Ecolabel.

Gröna shoppingtips

  • Leta efter produkter som har EU:s Ecolabel.
  • Använd mindre påsar och förpackningar. Återanvänd påsar när du ska handla. Återvinn.
  • Köp bara det du behöver.
Visste du att...
Trots att vi lever i en tid av elektronisk kommunikation, skriver en europeisk kontorsarbetare ut i genomsnitt 30 sidor per dag!

För mer information: