This site has been archived on 2013
23/07/2013

What's new?

Did you know that 2013 is the European Year of Citizens? Read more ...

 
Låt oss komma överens

Det kan vara både tidsödande och omständligt att komma fram till ett beslut när alltför många är involverade i diskussionen. Är det helt enkelt för många kockar i köket?

Låt oss komma överens

28 nationella regeringar, 766 parlamentariker av olika politisk färg, samt otaliga lobbyister och intressegrupper som alla kämpar för att göra sin röst hörd och att påverka resultaten till sin fördel... Sedan har vi ju alla 500 miljoner medborgare inom EU – ni alltså! Men var är då era röster i allt det här?

Det är klart att våra valda politiker ska föra fram våra åsikter, men det är bara ett sätt. För din egen talan! Din åsikt betyder mycket, så säg vad du tycker och engagera dig i lokala organisationer! Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK), där det civila samhällets organisationer får säga sitt om EU-lagstiftningen, ser till att dina åsikter blir hörda i Bryssel.

Beslutsfattande kanske inte är det snabbaste som finns här i världen – men det är trots allt inte någon kapplöpning! Det fyller sin funktion att förena alla olika åsikter på bästa möjliga sätt. Nyckeln är att kompromissa.

Ditt Europa, din åsikt!

Vill du testa din politiska styrka och slipa på din förmåga att debattera? Varje vår bjuder EESK in tre elever från varje medlemsland till Bryssel för att medverka i en simulerad plenarsession för ungdomar, där man får diskutera och rösta om ett faktiskt yttrande från kommittén. Be din lärare anmäla din skola via internet så har du chans att få delta.

"Att acceptera andras åsikter..."

"Europeiska unionen för människor närmare varandra."

För mer information: