This site has been archived on 2013
23/07/2013

Navigointipolku

What's new?

Did you know that 2013 is the European Year of Citizens? Read more ...

 
Käännä uusi lehti

Oletko valmis kääntämään elämässäsi uuden lehden, kun viimeinen kouluvuotesi on käsillä?

Kun itsenäistyt lapsuudenkodistasi, mihin suuntaan olet ajatellut lähteä? Mitä olet ajatellut tehdä? Oletko ajatellut, miten kiinnostuksesi ja taitosi sopivat tarjolla oleviin mahdollisuuksiin?

Koulutuksen jatkaminen joko yliopistossa tai ammatillisessa koulutuksessa voi maistua puulta juuri nyt, mutta tulet todennäköisesti huomaamaan, että se antaa enemmän – ja parempia – mahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Haluaisitko vaihtaa maisemaa? EUkansalaisena sinulla on oikeus opiskella toisessa jäsenmaassa. Opiskelun mahdollistavia ohjelmia on tarjolla runsaasti – vaikka ajatus tuntuisikin nyt kaukaiselta. Ulkomailla vietetty aika kehittää kielitaitoasi ja samalla tutustut toiseen kulttuuriin ja saat arvokkaita kokemuksia.

Olit sitten peruskoulussa, ammatillisessa koulutuksessa tai suuntaamassa yliopistoon, Euroopan unioni tarjoaa sinulle vaihto-ohjelmia. Oppia ikä kaikki, ja vaikka opintie alkaisikin kotoa, siihen sen ei tarvitse päättyä. Minkä askeleen otat seuraavaksi?

Tiesitkö?
Eurooppalainen nuori lähtee lapsuudenkodistaan keskimäärin 25 vuoden iässä. Suomalaiset muuttavat pois kotoa nuorimpina: puolet ovat jättäneet lapsuudenkotinsa 21 ikävuoteen mennessä, kun taas puolet slovakialaisista lähtee kotoa vasta täytettyään 31 vuotta.

Voit vierailla partnerikoulussa!

Jos koulusi osallistuu Comenius-ohjelmaan, voit ehkä päästä vierailemaan partnerikoulussa tai toivottaa ulkomaalaiset opiskelijat tervetulleeksi omaan kouluusi. Pyydä opettajaasi tutustumaan eri vaihtoehtoihin. Joissakin maissa lähteminen on mahdollista myös itsenäisenä opiskelijana.

Jos vaihto ei muuten ole mahdollinen, eTwinning-portaali antaa mahdollisuuden tavata muiden maiden opiskelijoita verkossa: www.etwinning.net.

Yliopisto-opiskelijana voit opiskella ulkomailla!

Erasmus-vaihto alkoi yli 25 vuotta sitten ja sen jälkeen yli kaksi miljoonaa yliopistoopiskelijaa on tarttunut tilaisuuteen opiskella toisessa maassa tai suorittaa siellä harjoittelu. Erasmus-opiskelijana sinun ei tarvitse maksaa ulkomaisen yliopiston lukukausimaksuja ja saat palattuasi nämä ulkomailla tekemäsi kurssisuoritukset hyväksiluetuiksi.

Voit harjoitella ulkomailla!

Myös oppisopimuksella tai ammatillisessa koulutuksessa oleville on olemassa oma vaihto-ohjelma! Leonardo da Vinci -ohjelma antaa tilaisuuden harjoitella ja oppia käytännön taitoja teknillisessä oppilaitoksessa toisessa EU-maassa. Ulkomaankokemus antaa sinulle taitoja, joista on hyötyä työnhaussa!

Nyt puhumme samaa kieltä!

Bubble

Euroopan unionilla on 23 virallista kieltä ranskasta suomeen ja maltaan. Äidinkielenään saksaa puhuvia on eniten, mutta englanti on laajimmin osattu kieli, joko äidinkielenä tai toisena kielenä.

Jos hallitset yhden tai useamman vieraan kielen, sinulle avautuu mahdollisuuksia opiskella tai työskennellä toisessa maassa. Voit kommunikoida uusien ihmisten kanssa, viedä ideoita Euroopan yhdestä kolkasta toiseen ja päästä käsiksi mahdollisuuksiin, joita sinulla ei muuten olisi. Elinikäisenä oppijana et voi koskaan tietää, mikä kieli on sinulle tulevaisuudessa hyödyksi – mutta yhden kielen opiskelussa tekemäsi pohjatyö antaa sinulle taitoja, joita tarvitset oppiaksesi myöhemmin uusia.

Miten ihmeessä voit oppia kaikkia 23 kieltä ottaaksesi kaiken irti siitä, mitä Euroopalla on tarjottavanaan? Älä murehdi – monet muutkin opiskelevat kieliä, sinun äidinkielesi mukaan lukien! Mahdollisuuksia opiskella ja työskennellä ulkomailla on monia, vaikket puhuisikaan paikallista kieltä.

Youth in Action

Bubble

Nuorisotoimintaohjelma Youth in Action voi olla mahdollisuutesi osallistua nuorten ryhmätapaamisen tai nuorisoaloitteeseen toisessa maassa – ei vain Euroopassa, vaan eri puolilla maailmaa! Haluatko löytää uuden tavan oppia lisää toisista kulttuureista? Vapaaehtoistyö ulkomailla voi olla vastaus! Se on hieno tapa saada uusia kokemuksia, auttaa toisia ja oppia uutta itsestäsi ja maasta, jossa työskentelet. Jos sitoudut kokopäivätoimiseen vapaaehtoistyöhön ulkomailla, Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu (EVS) kattaa kulusi. Ja EVS on vain yksi osa Youth in Action -ohjelmaa!

Lisätietoa: