This site has been archived on 2013
23/07/2013

What's new?

Did you know that 2013 is the European Year of Citizens? Read more ...

 
Vietätkö netissä liikaa aikaa?

Kuinka usein tarkistat sähköpostisi, RSS-syötteet, yhteisösivustot ja muut sivustot, joille olet rekisteröitynyt? Onko sinusta vaikeaa lähteä tietokoneelta tai laskea kännykkä käsistäsi?

Vietätkö netissä liikaa aikaa?

Houkutusta on vaikeaa vastustaa: internet on aina tarjolla ja se on ehtymätön musiikin, videoiden ja muun ajanvietteen lähde. Keskimäärin eurooppalaislapsi aloittaa netinkäytön seitsemän vuoden iässä. Noin 15–16 vuoden iässä nuorista lähes kolme neljäsosaa käy netissä päivittäin ja 11–16 -vuotiaista nuorista 30 % on kärsinyt liialliseen netinkäyttöön liittyvistä oireista.

Vaikka lääkärit ja tutkijat vasta tutkivatkin tätä ongelmaa, he uskovat, että se muistuttaa muita riippuvuuden muotoja: pakonomainen tarve saada aina uusi ”annos” – kirjoittaa vielä yksi päivitys tai päästä pelin seuraavasta tasosta läpi – ja kokea siitä saatavaa tyydytystä, joka vain vahvistaa riippuvuuskäyttäytymistä.

Tiesitkö??
15–16 -vuotias eurooppalaisnuori viettää netissä kaksi tuntia päivässä.

Terve tasapaino

Terveen tasapainon säilyttäminen on tärkeää. Nettiriippuvainen viettää verkossa tuntikausia, lyö laimin tosielämän ihmissuhteensa ja jopa perustarpeet, kuten puhtauden, ravinnonsaannin ja unen. Fyysisiin oireisiin voivat kuulua vieroitusoireet, selkäsärky, rannekanavaoireyhtymä, silmien kuivuminen, migreeni tai unihäiriöt.

Apua on tarjolla

Jos sinusta tuntuu, että kärsit nettiriippuvuudesta, harkitse puhumista ihmiselle, johon luotat: oikealle ihmiselle, ei verkkotuttavuudelle! Tällainen ihminen voi olla vanhempi, opettaja, lääkäri tai ehkä vanhempi sisarus. Voit myös ottaa yhteyttä turvallisiin neuvontapalveluihin netissä.

Voit auttaa itseäsi myös siirtämällä tietokoneen pois omasta huoneestasi olohuoneeseen; näin et jää tietokoneelle yksin ja muut voivat auttaa sinua valvomaan, paljonko aikaa käytät netissä.

Lisäksi tarjolla on ohjelmia, jotka rajoittavat netinkäyttöä. Vaihtoehtoisesti voit aina etsiä uusia harrastuksia. Jos esimerkiksi vietät verkossa aikaa roolipelien parissa, voit lukea fantasiakirjallisuutta tai liittyä teatteriryhmään.

Vietätkö mielestäsi liikaa aikaa netissä?

Kysy itseltäsi:

  • Jätätkö kotiläksyjä tekemättä voidaksesi olla netissä?
  • Valvotko myöhään voidaksesi olla netissä?
  • Jatkatko netin selailua vaikka olet jo kyllästynyt?
  • Oletko lakannut pitämästä yhteyttä perheeseen ja kavereihisi tosielämässä, koska viihdyt paremmin netissä?
  • Tunnetko itsesi vihaiseksi, masentuneeksi tai ärtyneeksi, kun olet poissa koneelta?
  • Salailetko sitä, kuinka paljon aikaa vietät netissä ja valehteletko ihmisille, jotka kysyvät netinkäytöstäsi?
Se ei pelaa, joka pelkää?
Verkkopelit voivat toisinaan todella viedä mennessään ja pelaaja haluaa tehdä kaikkensa voittaakseen tai päästäkseen seuraavalle tasolle. Verkkopeleistä voi tulla riippuvaiseksi, joten yritä rajoittaa aikaa, jonka käytät pelaamiseen - ja muista, että sehän on vain peliä!