This site has been archived on 2013
23/07/2013

Navigointipolku

What's new?

Did you know that 2013 is the European Year of Citizens? Read more ...

 
Meillä on vain yksi maapallo!

Jos muu maailma eläisi ja kuluttaisi kuten eurooppalaiset, siihen tarvittaisiin lähes kolmen maapallon verran resursseja.

Lentokoneella matkustaminen, säännöllinen lihansyönti, uuden kännykän ostaminen joka vuosi… useimmat eurooppalaiset elävät vauraampaa elämää kuin koskaan aiemmin. Alati kasvava kysyntä tuotteille, joita emme oikeasti tarvitse, vaikuttaa kielteisesti meitä ympäröivään maailmaan.

Elä paremmin ja kohtuudella

Me emme voi tulevaisuudessa elää kuten nyt. Kehittyneissä maissa ongelmana on ylikulutus - käytämme enemmän kuin todella tarvitsemme. Tämän vuoksi, yhdistettynä maailmanlaajuisesti väestönkasvuun ja kulutuskulttuurin leviämiseen, me ylitämme nopeasti planeettamme kyvyn ylläpitää kulutustottumuksiamme.

On totta, että olemme ekologisen kestävyyden äärirajoilla. Luonnon resurssit ovat käymässä vähiin – esimerkiksi öljyvarantojen odotetaan ehtyvän kuluvan vuosisadan loppuun mennessä – ja niitä on yhä vahingollisempaa hankkia ja tuottaa. Tämä on kuitenkin vähemmän ”epämiellyttävä totuus” kuin miltä se aluksi kuulostaa: me voimme elää paremmin, jos alamme sopeutua kestävämpiin elämäntapoihin!

Pienennä ekologista jalanjälkeäsi

Jos omaksumme terveemmät elämäntavat ja käytämme ympäristöystävällisiä tuotteita, voimme suojella itseämme ja ympäristöämme. Ajatellaan siis tulevaisuutta, ollaan tiedostavia kansalaisia ja kuluttajia. Valinta on meidän!

Tilastotiedot kertovat, että asuminen, taloustarvikkeet, ruoka ja matkustaminen muodostavat yhdessä 70–80 % kaikista ympäristövaikutuksista. Mitä tiedostava tai kestävä kuluttaminen siis tarkoittaa käytännössä?

Kun olet ostamassa jotain, ajattele tuotteen koko elinkaarta:

  • tuotteen valmistukseen käytetyistä materiaaleista: ovatko ne käymässä vähiin? Hankittiinko materiaalit ja tuotettiinko tuote kestävällä tavalla?
  • pakkauksesta: onko muovia tarpeettomasti?
  • kuljetuksesta: mistä tuote on peräisin? Onko se paikallinen kausituote?
  • käytöstä: tarvitsenko sitä todella? Käytänkö sen kokonaan? Käytänkö sitä usein?
  • hävittämisestä: mitä voin tuotteelle tehdä, kun enää käytä sitä? Voinko kierrättää sen?

Kun ajattelemme kulutustamme tällä tavoin, ymmärrämme paremmin omaa vaikutustamme ympäristöön.

Tiesitkö?
Yhden naudanlihakilon tuottamiseen käytetään noin 15 500 litraa vettä. Sillä voisi täyttää yli 100 kylpyammetta!
Mitä tuhlausta!
Arvioiden mukaan heitämme ostamastamme ruoasta lähes neljäsosan pois! Se ei ole pahaksi vain kukkaroillemme, vaan myös ympäristölle käyttämättä jääneen ruoan ”tarpeettoman” tuotannon, kuljetuksen ja jätteenkäsittelyn vuoksi.

Ruoan tuhlausta voi kontrolloida hyvällä suunnittelulla:

  • käytä ostoslistaa, jotta ostat vain asioita, joita tarvitset
  • säilytä tuoretuotteet ja muukin ruoka oikein syömäkelpoisuuden varmistamiseksi
  • tee tähteistä ruokaa uusien reseptien avulla

Lisätietoa: