This site has been archived on 2013
23/07/2013

Sti

What's new?

Did you know that 2013 is the European Year of Citizens? Read more ...

 
Et helt nyt kapitel

Dit sidste skoleår er lige om hjørnet. Er du klar til at tage hul på et helt nyt kapitel?

Når du tænker på at flytte hjemmefra, hvor planlægger du så at tage hen? Hvad har du tænkt dig at gøre? Har du nogensinde tænkt på, hvordan dine interesser og dine evner kan matches, så alle veje ligger åbne for dig?

Det virker måske lidt kedeligt lige nu at fortsætte din uddannelse, enten på universitetet eller på en fagskole, men du vil sikkert finde ud af, at det kan skabe flere og bedre muligheder for dig hen ad vejen.

Kunne du tænke dig at prøve noget nyt? Som EU-borger har du ret til at studere i et andet medlemsland, og der er masser af programmer, der kan hjælpe dig på vej – ligegyldigt, hvor langt ude idéen end virker! Det kan hjælpe dig med at blive bedre til fremmedsprog at tilbringe noget tid i udlandet, samtidig med at du kommer til at lære en anden kultur at kende og gøre nogle værdifulde erfaringer.

Uanset om du stadig går i skole, på fagskole eller er på vej til universitetet, så har EU et udvekslingsprogram for dig. Man lærer gennem hele livet, så selv om det hele begynder hjemme, behøver det ikke ende der. Hvad har du lyst til at lave?

Du kan besøge en partnerskole!

Hvis din skole er en del af Comenius-programmet, kan du måske besøge en partner-skole eller byde udenlandske elever velkommen til din skole. Bed din lærer undersøge mulighederne. I nogle lande kan du måske endda tage af sted uden din klasse.

Og hvis det ikke er muligt at tage på en ‘rigtig’ udvekslingsrejse, giver ‘eTwinning’-portalen dig mulighed for at møde elever fra andre lande online på www.etwinning.net.

Du kan studere i udlandet, mens du går på universitetet!

Over to millioner studerende har grebet chancen for at studere et semester eller to i et andet land, eller at deltage i et praktikantophold, i løbet af de næsten 25 år, Erasmusudvekslingsprogrammet har eksisteret. Som Erasmus-studerende skal du ikke betale for at gå på et udenlandsk universitet og du kan tage de point med hjem, som du får, mens du læser i udlandet.

Du kan være i lære i udlandet!

Hvis du er lærling eller går på en fagskole, er der også et udvekslingsprogram for dig! Leonardo da Vinci-programmet giver dig mulighed for at være i lære eller at få praktiske erfaringer på en teknisk skole i et andet EU-land; erfaringer, der kan give dig noget ekstra, som kan blive rigtig værdifuldt, når du skal ud og finde et job!

Nu snakker vi samme sprog!

Bubble

Den Europæiske Union har 23 officielle sprog, fra fransk til finsk og maltesisk. Der er flest, der har tysk som modersmål, men engelsk er det sprog flest kan tale, enten som modersmål eller som fremmedsprog.

 

Ved at kunne et eller flere fremmedsprog kan du åbne døre til at studere og arbejde i et andet land og dermed give dig mulighed for, at du kan kommunikere med nye mennesker, give inspiration fra en del af Europa til en anden og tage del i muligheder, der ellers ikke ville være åbne for dig. Du lærer gennem hele livet, så du ved aldrig, hvilke sprog der vil være gode at kunne i fremtiden. Men benarbejdet ved at lære et sprog kan hjælpe dig med at få de evner, som du senere skal bruge for at lære andre sprog i fremtiden.

 

Men hvordan skal du nu kunne alle 23 sprog, for at kunne få fuld glæde at alt, hvad Europa kan tilbyde? Bare rolig – alle andre er også i gang med at lære sprog, endda dit sprog! Der er også mange muligheder for at læse eller arbejde i udlandet, selv om du ikke kan tale det lokale sprog.

Aktive Unge

Bubble

Gennem programmet Aktive Unge kan du deltage i en udveksling sammen med en ungdomsgruppe, eller i et initiativ fra et andet land – ikke kun i Europa men over hele verden! Er du interesseret i at finde en anden vej til at lære mere om forskellige kulturer? Frivilligt arbejde i udlandet kan også være din adgangsbillet! Det er en god måde at få noget erfaring, hjælpe andre og lære mere om dig selv på – lige som du lærer noget om det land, du arbejder i. Hvis du siger ja til en stilling som fuldtids frivillig i udlandet, vil Den Europæiske Voluntørtjeneste – der er blot en del af programmet Aktive Unge – dække dine udgifter.

Læs mere: