This site has been archived on 2013
23/07/2013

Sti

What's new?

Did you know that 2013 is the European Year of Citizens? Read more ...

 
Vi har kun én jord!

Hvis resten af verden levede – og forbrugte – som europæerne, ville det kræve ressourcer svarende til 3 jordkloders! Men du kan gøre en forskel – vær med til at skabe forandring!

Vi har kun én jord!

Rejser med fly, dagligt forbrug af kødvarer, køb af ny mobiltelefon hvert år… de fleste europæere lever et rigere liv end nogensinde før. Men den stadigt stigende efterspørgsel efter nye produkter, behøver ikke at have en negativ effekt på verden omkring os.

Et bedre liv med begrænsninger

Vi kan ikke fortsætte med at leve, som vi gør i dag. I udviklede lande er vores problem overforbrug. Vi bruger mere, end vi faktisk har brug for. Med et stigende befolkningstal og en stadigt større forbrugerkultur, som får efterspørgslen på goder og services til at stige, så bruger vi på globalt plan mere af jordklodens kapacitet - og det bare for at vedligeholde vores forbrugsvaner.

Vi har simpelthen nået jordens økologiske grænse. Der er mangel på naturens egne ressourcer. Man regner f.eks. med, at olieressourcerne er udtømt med udgangen af dette århundrede, og det bliver sværere og mere ødelæggende at producere. Men det er en mindre ‘ubekvem sandhed’, end det lyder til: vi kan leve et bedre liv med begrænsninger, hvis vi begynder at have bæredygtige vaner!

Gør dine miljømæssige fodspor mindre

Hvis vi skifter til en sund livsstil og miljøvenlige produkter, kan vi beskytte os selv og vores miljø. Lad os alle tænke på vores fremtid. Lad os blive bevidste borgere og forbrugere. Det er vores valg!

Statistikkerne fortæller os, at vores hjem, husholdningsprodukter, mad og rejser er skyld i 70-80 % af påvirkningen af miljøet. Så hvad betyder bevidst eller bæredygtigt forbrug i hverdagen?

Når du køber noget, så tænk på hele produktets ‘levetid’:

  • fra de materialer, der bruges: er de en mangelvare? Blev de udvundet og produceret på en bæredygtig måde?
  • til indpakningen: bruges der en masse unødig plastik?
  • til transport: hvor kommer varen fra? Er den lokal og sæsonbestemt?
  • til brug: har jeg virkelig brug for det? Vil jeg overhovedet bruge det? Hvor tit vil jeg bruge det?
  • til når du skal af med det: hvad kan jeg gøre, når jeg ikke længere har brug for produktet? Kan det genbruges?

Ved at tænke på, hvad vi forbruger på denne måde, kan vi begynde at få en bedre forståelse af, hvordan vi påvirker miljøet.

Vidste du?
Vi bruger omkring 15,500 liter vand i produktionen af 1 kg. oksekød. Det er mere end 100 bade!
Sikke et spild!
Det er blevet beregnet, at vi næsten smider en fjerdedel af de indkøbte fødevarer ud! Det er ikke kun skidt for vores pengepunge, men også for miljøet på grund af den ‘unødvendige’ produktion, transport og bortskaffelse af den ubrugte mad.

En masse af dette spild kan forebygges – bare ved at planlægge indkøbene lidt:

  • brug en indkøbsliste, så du kun køber det, du har brug for
  • opbevar maden ordentligt, så den holder sig frisk og sund
  • prøv at genanvende de fleste madrester i andre opskrifter

Læs mere: www.eea.europa.eu/da/themes/households