This site has been archived on 2013
23/07/2013

Kruimelpad

What's new?

Did you know that 2013 is the European Year of Citizens? Read more ...

 
Een totaal nieuw hoofdstuk

Je tijd op school schiet al op. Ben je eraan toe om de bladzijde om te slaan en aan een totaal nieuw hoofdstuk te beginnen?

Waar wil jij heen als je je losrukt uit je vertrouwde omgeving en het huis uitgaat? Wat wil je gaan doen? Weet jij hoe je de koppeling maakt tussen wat je leuk vindt en waar je goed in bent met alle mogelijkheden die je hebt?

Ook al lijkt het je nu misschien nogal saai om verder te studeren aan een universiteit of beroepsopleiding, toch zul je waarschijnlijk merken dat je hiermee in de toekomst meer en betere kansen voor jezelf schept.

Zin in een andere omgeving? Als EU-burger heb je het recht om in iedere lidstaat te studeren en er zijn voldoende programma’s die je daarbij ondersteunen, hoe vergezocht het idee ook klinkt! Als je een tijdje in het buitenland zit leer je niet alleen de taal van dat land beter, maar maak je ook kennis met een andere cultuur en doe je waardevolle ervaringen op.

Of je nu nog op het voortgezet onderwijs zit, op het beroepsonderwijs of hebt gekozen voor de universiteit, er is altijd een uitwisselingsprogramma dat bij jou past. Leren doe je je leven lang. Het begint thuis, maar daar eindigt het zeker niet mee! Wat wordt jouw volgende stap?

Op bezoek bij een partnerschool!

Als jouw school meedoet aan het Comeniusprogramma, zou je een partnerschool kunnen bezoeken, of buitenlandse leerlingen op jouw school kunnen ontvangen. Vraag je docent om na te gaan wat de mogelijkheden zijn. Er zijn landen waar je zelfs zonder je klas naar toe kunt gaan.

Zelfs wanneer een echte uitwisseling niet mogelijk is, kun je nog altijd via internet met leerlingen uit andere landen in contact komen. Dat kan via het ‘eTwinning’ portaal op www.etwinning.net.

Studeren aan een buitenlandse universiteit!

Sinds het Erasmusprogramma bijna 25 jaar geleden begon, hebben meer dan twee miljoen studenten de kans gegrepen om een semester of twee in het buitenland te studeren of om een buitenlandse stage te lopen. Als Erasmus-student hoef je geen collegegeld te betalen aan de buitenlandse universiteit en tellen je buitenlandse studiepunten gewoon mee voor je eigen studie.

Een stage in het buitenland!

Ben je stagiaire of volg je een beroepsopleiding, dan is er ook voor jou een geschikt uitwisselingsprogramma! Het Leonardo da Vinci programma biedt je de mogelijkheid om in een ander EU-land op een technische opleiding meer praktijkervaring op te doen of om daar stage te lopen. Zo doe je extra vaardigheden op die je van pas kunnen komen als je een baan zoekt!

Nu begrijpen we elkaar!

Bubble

In de Europese Unie worden officieel 23 talen gesproken, van Frans tot Fins en Maltees. Het Duits wordt het meest als moedertaal gesproken, maar het Engels wordt door de meeste mensen gesproken, als moedertaal of als tweede taal.

Als je een of meer vreemde talen beheerst, heb je meer mogelijkheden om in het buitenland te studeren en te werken, met nieuwe mensen te communiceren, om ideeën over heel Europa te verspreiden en krijg je kansen die je anders niet zou hebben gehad. Iemand die zijn leven lang leert weet nooit welke talen in de toekomst nog eens van pas kunnen komen: als je eenmaal de basisbeginselen van een vreemde taal onder de knie hebt, is het makkelijker om later ook andere talen te leren.

Maar hoe leer je alle 23 talen zodat je optimaal gebruik kunt maken van alles wat Europa te bieden heeft? Maak je geen zorgen: ook anderen zijn druk bezig met het leren van vreemde talen, waaronder die van jou! Er zijn ook veel mogelijkheden om in het buitenland te studeren en te werken, zelfs als je de plaatselijke taal niet spreekt.

Youth in Action

Bubble

Met Youth in Action kun je meedoen aan een uitwisseling van een jongerenorganisatie of aan een uitwisselingsprogramma uit het buitenland – niet alleen binnen Europa, maar over de hele wereld! Zoek jij naar andere manieren om meer te leren over andere culturen? Vrijwilligerswerk in het buitenland biedt je die kans! Het is een geweldige manier om ervaring op te doen, anderen te helpen en meer te leren over jezelf en over het land waar je werkt. Als jij je wilt inzetten als fulltime vrijwilliger in het buitenland, betaalt de European Voluntary Service (Europees Vrijwilligerswerk) jouw onkosten. EVS maakt deel uit van het programma Youth in Action.

Wil je meer weten::