ECC-Net: EU-regler om timeshare och uppsägning av avtal

Timeshare och semesterklubbar

Timeshare (andelsboende) eller medlemskap i en semesterklubb kan innebära ett ekonomiskt åtagande i flera månader eller år. Du måste betala både skatter, räkningar, försäkring och resekostnader. De europeiska konsumentcentrumen ger råd om de nya EU-reglerna för timeshare, bland annat vad som gäller om du vill säga upp ditt avtal (ångerrätt).

Timeshare – råd från de europeiska konsumentcentrumen

Centrumens råd bygger på andras dåliga erfarenheter av timeshare.

1. Se upp med aggressiva försäljningsmetoder

Timeshare och semesterklubbar säljs ofta med aggressiva försäljningsmetoder (varav många är olagliga i EU). Många semesterfirare erbjuds t.ex. en skraplott med vinst varje gång. För att få priset luras de till en försäljningspresentation och pressas att skriva på ett timeshareavtal på plats. Se upp!

2. Se upp med vidareförsäljning av timeshare

Vissa timeshareföretag erbjuder sig att sälja din timeshare mot en avgift. När du har betalat avgiften blir försäljningen sällan av. Om försäljningen ändå går igenom är det ofta till ett pris som knappt täcker vad du har betalat.

Vissa timeshareförsäljare försöker också övertala dig att köpa en annan egendom och lovar samtidigt att sälja din nuvarande timeshare. Försäljningen blir sällan av och du riskerar att stå där med två timeshare.

3. Semesterklubbar: uppsägning av avtal

Om du redan har köpt in dig i en semesterklubb och ångrar dig, ska du noga läsa igenom villkoren i avtalet och begära att få säga upp det omedelbart.

Om du är osäker på om du omfattas av den nya tidsfristen för uppsägning av avtal (ångerrätt) på 14 dagar, kan du få råd från ditt europeiska konsumentcentrum.

Så har centrumen hjälpt andra

Timeshare: uppsägning av avtal med krav på återbetalning – Svensk konsument/ Spansk näringsidkare

En konsument kontaktade Konsument Europa/ECC Sverige efter att ha skrivit på ett avtal om timeshare på Gran Canaria.

Läs mer

Semesterklubb: Krav på återbetalning av handpenning (Svensk konsument/ Spansk näringsidkare)

En konsument kontaktade Konsument Europa/ECC Sverige efter att ha skrivit på avtal om timeshare/semesterklubb på Gran Canaria.

Läs mer