ECC-Net: informaţii privind cumpărăturile în UE: garanţia de 2 ani

Achiziționarea de bunuri și servicii

Intenţionaţi să mergeţi la cumpărături în Europa? Sau doriţi pur şi simplu să achiziţionaţi un produs sau un serviciu pe durata vacanţei? Beneficiaţi de aceleaşi drepturi de consumator pe care le aveţi şi în propria ţară, inclusiv dreptul la o garanţie de 2 ani. Centrele europene pentru consumatori vă oferă informaţii care vă pot ajuta să evitaţi neplăcerile şi să vă exercitaţi drepturile dacă aveţi probleme.

Probleme cu achiziţiile din altă ţară a UE: ce pot face?

Încercaţi mai întâi să contactaţi vânzătorul: în baza garanţiei de 2 ani, acesta este răspunzător dacă produsul se dovedeşte a fi defect sau neconform cu descrierea.

Verificaţi termenii eventualelor garanţii comerciale adiţionale pe care vi le-a oferit vânzătorul, pentru că şi acestea sunt obligatorii. În baza garanţiei oferite de vânzător, este posibil ca un produs să poată fi reparat sau înlocuit în ţara dumneavoastră, chiar dacă l-aţi cumpărat din străinătate.

Dacă aveţi o plângere nesoluţionată împotriva unui vânzător din altă ţară a UE sau doriţi informaţii despre drepturile dumneavoastră, contactaţi Centrul european pentru consumatori..

Centrul european pentru consumatori poate:

furniza on-line informaţii detaliate cu privire la drepturile adiţionale de care aţi putea beneficia în ţara în care aţi făcut achiziţia sau la restricţiile care se pot aplica anumitor servicii

oferi consiliere dacă aveţi o problemă cu achiziţionarea unui produs sau serviciu în altă ţară din UE*

dacă aveţi o plângere împotriva unui comerciant din altă ţară a UE, Centrul pentru consumatori poate procesa plângerea respectivă şi vă poate ajuta să vă rezolvaţi problema.

* sau Islanda, Norvegia

Ce tip de ajutor au oferit Centrele

Tarife roaming: Consumator roman / Furnizor de servicii austriac

Dl. M.T., consumator roman, a calatorit in Austria, timp in care a utilizat serviciul de roaming pentru convorbiri scurte.

Mai mult

Garantie produse: Consumator roman / Vanzator german

Dl. N.I., consumator roman, a cumparat, in timpul unei vizite in Germania, un notebook de la un comerciant german.

Mai mult