Din experienţa consumatorilor: achiziționarea de bunuri și servicii

Studii de caz privind achiziţionarea de produse şi servicii din altă ţară a UE - Centrele pentru consumatori găsesc soluţii la problemele cetăţenilor.

Tarife roaming: Consumator roman / Furnizor de servicii austriac

Tarife roaming: Consumator roman / Furnizor de servicii austriac

Dl. M.T., consumator roman, a calatorit in Austria, timp in care a utilizat serviciul de roaming pentru convorbiri scurte.

La momentul primirii facturii de la furnizorul sau de servicii din Romania a constatat ca i se solicita sa plateasca o convorbire de peste o ora cu un numar necunoscut, pe care nu o facuse.

Cerand lamuriri de la furnizorul sau de servicii a aflat ca datele fusesera trimise in acest mod de operatorul de telefonie mobila austriac din reteaua caruia efectuase convorbirile in roaming in timpul calatoriei.

Din acest motiv consumatorul s-a adresat ECC Romania care a transmis cazul catre ECC Austria.

Dupa contactarea de catre ECC Austria, furnizorul de servicii a verificat din nou inregistrarile si a constatat ca se facuse o eroare, iar factura consumatorului a fost anulata in cele din urma.
Garantie produse: Consumator roman / Vanzator german

Garantie produse: Consumator roman / Vanzator german

Dl. N.I., consumator roman, a cumparat, in timpul unei vizite in Germania, un notebook de la un comerciant german.

Dupa un timp, produsul s-a defectat, iar consumatorul a luat legatura cu vanzatorul german care i-a solicitat sa trimita produsul in Germania pentru investigatii.

Produsul a fost returnat reparat, dar ulterior s-a defectat din nou.

De aceasta data, nemaiputandu-l repara, comerciantul i-a propus inlocuirea cu un model mai performant, consumatorul urmand sa achite diferenta de pret.

Avand in vedere faptul ca vanzatorul nu mai avea un produs identic pentru inlocuire, consumatorul a solicitat restituirea contravalorii, masura refuzata de comerciant.

In aceste conditii, consumatorul a luat legatura cu ECC Romania care a preluat cazul si l-a transmis catre ECC Germania.

Dupa contactarea comerciantului de catre ECC Germania, consumatorul si-a primit banii platiti pe produs inapoi.