Language selector

 
left
  Biztonságos szolgáltatások – áttekintésslide
right
transtrans
 

Jobban meg kell ismernünk a fogyasztók által igénybe vett egyes szolgáltatásokkal kapcsolatos esetleges veszélyeket.

A szolgáltatási ágazat

Az Európai Unió gazdasági növekedésének hajtómotorja a szolgáltatási ágazat, mely a tagállamok többségében a GDP mintegy 70%-át termeli meg, és ugyanilyen arányban veszi ki a részét a foglalkoztatásból.

A szolgáltatások a modern gazdaságok minden területén jelen vannak. Közéjük tartoznak a hagyományos, keresletalapú szolgáltatási ágazatok, mint a közlekedés, a hírközlés, az idegenforgalom és a szabályozott szakmák csakúgy, mint az újabb keletű szolgáltatások, például a hulladékkezelés, az energiatakarékosság, az üzleti szolgáltatások és az adatfeldolgozás.

Biztonsági előírások

Egyes szolgáltatások kockázatot jelentenek a fogyasztók egészségére és fizikai biztonságára nézve: sérülésekhez vezethetnek például a szervezett extrémsportok, ha a résztvevők tájékoztatása és a sporttevékenységek felügyelete nem megfelelő, a kozmetikai kezelések során pedig bőrkárosodás léphet fel.

Jelenleg számos biztonsági előírást nemzeti szinten állapítanak meg. A közlekedési és szállítási ágazat ellenben olyan szektor, melynek esetében sok szabályt hoznak európai szinten is.

A pontos ismeretek szükségessége

Pillanatnyilag nem egyértelmű, szükséges-e a szolgáltatásokra vonatkozó biztonsági előírásokat uniós szinten átfogóan harmonizálni.

"A fogyasztóknak nyújtott szolgáltatások biztonságosságáról szóló jelentés" elkészítői arra a megállapításra jutottak, hogy a szolgáltatások biztonságosságával kapcsolatban nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű adat és információ. Következésképp a közösségi fellépés legfontosabb feladata a tudásalap fejlesztése.

Kiemelt figyelmet érdemlő szolgáltatási ágazatok

Az utóbbi időben kiemelt figyelmet kaptak az alábbi területek:

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
   
requires javascript

Responsible Unit B3