This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Otroške igračeslide
right
transtrans
 

Otroške igrače
Nevarni izdelki
Mednarodno sodelovanje
Kemikalije

Otroške igrače

„Kako vem, da se moj otrok igra z varnimi igračami?“

Mlada mamica Anne živi s svojim možem in 18-mesečnim sinčkom Seanom v Limericku na Irskem. Sean raste in Anne želi biti prepričana, da mu daje varne igrače.

„Vsako leto ob božiču se v medijih pojavijo grozljive zgodbe o nevarnih igračah na trgu, ki lahko otroke ubijejo ali jih resno poškodujejo. Kako naj vem, da otroku ne kupujem igrač, ki bi mu lahko škodovale?“

Ker Anne živi v Evropski uniji, ji ni treba skrbeti zaradi varnosti igrač, kupljenih od zanesljivih proizvajalcev. Pravila EU o varnosti izdelkov določajo, da smejo proizvajalci in distributerji dati v promet le varne izdelke. Še več: če so na trgu odkriti izdelki z napako, se zaščitni ukrepi sprejmejo zelo hitro. Igrače, kozmetika in električne naprave morajo izpolnjevati še dodatne varnostne zahteve.

Organi za nadzor v posamezni državi EU morajo zagotoviti, da so izdelki v skladu z varnostnimi zahtevami. Če izdelki niso zadovoljive kakovosti, jih lahko organi umaknejo iz prometa, zahtevajo, da jih trgovine odstranijo s polic, izdajo opozorila oziroma sprejmejo druge primerne ukrepe.

Po nedavnem umiku nekaterih igrač s polic in težavam zaradi varnosti izdelkov iz Kitajske je komisarka Meglena Kuneva začela niz pobud za izboljšanje učinkovitosti evropskega sistema za varnost izdelkov. Komisija je najprej pregledala razmere in rezultate pregleda objavila 22. novembra 2007. V naslednjih mesecih bomo začeli izvajati naslednje prednostne ukrepe: podroben pregled varnostnih ukrepov v podjetjih v dobavni verigi igrač (zaključek v prvem četrtletju 2008) in posebni ukrepi za okrepitev nadzora tveganja, ki ga izvajajo nacionalni organi za nadzor trga in carinski organi (vključno z usmerjenim ukrepom Komisije, ki zahteva ustrezna opozorila o nevarnih magnetih v igračah). Krepitev sodelovanja s Kitajsko in Združenimi državami Amerike bo še naprej prednostna naloga. Kitajska bo uvedla svoj sistem obveščanja po vzoru sistema RAPEX za usklajevanje dela z regijami in učinkovitejše sodelovanje.

Evaluating Business safety measures in the toy supply chainEN - Final report pdf


 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2