This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Jucăriile pentru copiislide
right
transtrans
 

Jucăriile pentru copii
Produse periculoase
Cooperare internaţională
Substanţe chimice

Jucăriile pentru copii

„Cum pot afla dacă jucăriile copilului meu sunt sigure?”

Anne, devenită de curând mamă, locuieşte în Limerick (Irlanda) împreună cu soţul şi copilul său, Sean, în vârstă de 18 luni. Odată cu creşterea lui Sean, Anne vrea să se asigure că jucăriile pe care i le oferă sunt sigure.

„În fiecare an, de Crăciun, apar în mass-media poveşti înspăimântătoare despre jucării periculoase disponibile pe piaţă, care i-ar putea omorî sau răni grav pe copii. Ca părinte, cum pot fi sigur că jucăriile pe care le cumpăr copilului meu nu sunt periculoase?”

Deoarece Anne locuieşte în Uniunea Europeană, nu ar trebui să se preocupe de siguranţa jucăriilor produse de mărci de renume. Normele europene în ceea ce priveşte siguranţa produselor stipulează că producătorii şi distribuitorii au responsabilitatea de a introduce pe piaţă numai produse sigure. În plus, în cazul în care se descoperă produse cu defecte, se iau foarte repede măsuri de protecţie. Jucăriile, produsele cosmetice şi aparatele electrice trebuie să corespundă unor cerinţe de siguranţă suplimentare.

Autorităţile de supraveghere din fiecare ţară membră a UE au responsabilitatea de a se asigura că aceste produse respectă cerinţele de siguranţă. În caz contrar, autorităţile le pot retrage de pe piaţă, pot opri comercializarea acestora, pot emite avertismente sau pot lua orice altă măsură necesară.

În urma recentei retrageri de pe piaţă a unor jucării şi ca urmare a crizei legate de siguranţa produselor importate din China, comisarul Meglena Kuneva a demarat o serie de iniţiative menite să încurajeze eficientizarea sistemului european de garantare a siguranţei produselor. Comisia a întreprins o primă analiză, ale cărei rezultate au fost prezentate la 22 noiembrie 2007. Printre măsurile prioritare care vor fi introduse în lunile următoare se numără: un audit aprofundat al măsurilor de siguranţă adoptate de întreprinderi în cadrul lanţului de distribuţie a jucăriilor (a cărui finalizare este prevăzută pentru primul trimestru al anului 2008); o serie de măsuri specifice menite să consolideze supravegherea bazată pe evaluarea riscurilor de către autorităţile naţionale responsabile cu supravegherea pieţei şi autorităţile vamale – inclusiv o măsură specifică a Comisiei care să prevadă avertizări adecvate privind pericolul legat de prezenţa magneţilor în componenţa jucăriilor. Intensificarea cooperării cu China şi cu Statele Unite rămâne o prioritate. China va institui un sistem naţional de alertă, folosind drept model sistemul RAPEX, pentru a-şi coordona acţiunile cu regiunile şi pentru a asigura o cooperare eficientă.

Evaluating Business safety measures in the toy supply chainEN - Final report pdf


 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2