This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Kinderspeelgoedslide
right
transtrans
 

Kinderspeelgoed
Gevaarlijke producten
Internationale samenwerking
Chemische stoffen

Kinderspeelgoed

‘Hoe weet ik of het speelgoed van mijn kinderen veilig is?’

Anne, sinds achttien maanden moeder van haar eerste kind Sean, woont met haar man in Limerick, Ierland. Nu Sean ouder wordt, wil Anne er zeker van zijn dat het speelgoed dat ze voor hem koopt, ook veilig is.

"Elk jaar met Kerstmis brengen de media alarmerende berichten over gevaarlijk speelgoed dat kinderen het leven kan kosten of ernstig kan verwonden. Hoe weet ik als ouder of het speelgoed dat ik koop, niet gevaarlijk is voor mijn kind?"

Aangezien Anne in de Europese Unie woont, hoeft ze zich geen zorgen te maken over de veiligheid van producten van fabrikanten met een goede reputatie. Volgens de Europese regelgeving over productveiligheid mogen producenten en handelaren alleen veilige producten op de markt brengen. Bovendien worden er, als er producten met gebreken ontdekt worden, zeer snel beschermende maatregelen getroffen. Speelgoed, cosmetica en elektrische apparatuur moeten ook nog aan andere veiligheidsvoorschriften voldoen.

De toezichthoudende autoriteiten in elke lidstaat controleren of de producten aan de veiligheidseisen beantwoorden. Als producten niet aan alle eisen voldoen, kunnen de autoriteiten ze uit de markt nemen, ze terugroepen uit de winkels, waarschuwingen verspreiden of andere passende maatregelen nemen.

Na de recente terugroepacties voor speelgoed en de veiligheidsproblemen met producten uit China, heeft EU-commissaris Meglena Kuneva een reeks initiatieven genomen om het Europese systeem voor productveiligheid nog doeltreffender te maken. De Commissie heeft een eerste balans opgemaakt, waarvan de resultaten op 22 november 2007 werden bekendgemaakt. In de eerstvolgende maanden wordt onder meer prioritair werk gemaakt van een grondige audit van de maatregelen van het bedrijfsleven om de toeleveringsketen van speelgoed veiliger te maken (resultaten worden verwacht in het eerste kwartaal van 2008) en specifieke maatregelen om de nationale autoriteiten voor markttoezicht en de nationale douaneautoriteiten te helpen bij het toezicht op risico's. Nauwer met China en de VS samenwerken blijft een prioriteit. China zal een op het RAPEX-systeem gebaseerd binnenlands waarschuwingssysteem invoeren om de werkzaamheden met de regio's te coördineren en de samenwerking te verbeteren.

Evaluating Business safety measures in the toy supply chainEN - Final report pdf


 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2