This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Gyermekjátékokslide
right
transtrans
 

Gyermekjátékok
Veszélyes termékek
Nemzetközi együttműködés
Vegyi anyagok

Gyermekjátékok

„Hogyan tudhatom meg, hogy gyermekem játékai biztonságosak-e?”

Anne fiatal anya, aki az írországi Limerick városában él férjével és 18 hónapos kisfiával, Seannal. Anne biztos akar lenni abban, hogy olyan játékokat ad egyre jobban cseperedő kisfia kezébe, melyek nem ártalmasak a gyermek egészségére.

„Minden karácsonykor rémtörténetek jelennek meg a médiában olyan játékszerekről, melyek súlyosan veszélyeztetik a gyerekek egészségét és életét. Hogyan győződhetek meg szülőként arról, hogy az általam vásárolt játékok valóban biztonságosak a kisfiam számára?

Mivel Anne az Európai Unióban él, elvileg nem kellene aggódnia azok miatt a gyermekjátékok miatt, melyeket jó nevű gyártóktól szerzett be. A termékbiztonságról szóló uniós jogszabályok kimondják: a gyártók és a forgalmazók csakis biztonságos árucikkeket értékesíthetnek. Ha pedig fény derül arra, hogy hibás termék került forgalomba, az illetékesek rendkívül gyorsan megteszik a szükséges intézkedéseket. A gyermekjátékoknak, kozmetikumoknak és elektromos készülékeknek a többi árucikkhez képest további biztonsági követelményeknek is eleget kell tenniük.

Az egyes uniós tagországokban működő felügyeleti hatóságok feladata arról gondoskodni, hogy a termékek megfeleljenek a biztonsági előírásoknak. Ha az árucikkek nem teljesítik a követelményeket, a hatóságok kivonhatják őket a forgalomból, kezdeményezhetik üzletekből történő visszahívásukat, figyelmeztetést adhatnak ki, illetve más intézkedést hozhatnak.

A kínai importtermékekkel kapcsolatban a közelmúltban termékbiztonsági válság robbant ki, melynek eredményeként számos játékot vissza kellett hívni az üzletek polcairól. Az eseményeket követően Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi biztos egy sor kezdeményezést indított útnak azzal a céllal, hogy javítsa az európai termékbiztonsági rendszer hatékonyságát. Az első helyzetfelmérés eredményeit a Bizottság 2007. november 22-én tette közzé. Az előttünk álló hónapok során az alábbi feladatok végrehajtása jelent prioritást: a játékok ellátási láncának biztonsága érdekében hozott ágazati intézkedések átfogó felülvizsgálata (tervezett befejezés: 2008 első negyedéve), illetve célzott intézkedések meghozatala a nemzeti piacfelügyeleti és vámhatóságok által biztosított kockázatalapú felügyelet megerősítése érdekében (utóbbiak között említhető például az a bizottsági intézkedés, mely a mágnest tartalmazó játékok esetében kötelezővé teszi, hogy a fogyasztók megfelelő tájékoztatásban részesüljenek az esetleges

veszélyekről). Továbbra is kiemelten fontos célt jelent, hogy szorosabb együttműködés bontakozzon ki mind Kínával, mind az Egyesült Államokkal. Kína a jövőben a RAPEX rendszer mintájára országos riasztórendszert állít fel annak érdekében, hogy összehangolja a régiókkal folytatott együttműködést, és javítsa a közös munka hatékonyságát.

Evaluating Business safety measures in the toy supply chainEN - Final report pdf


 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2