This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Lelutslide
right
transtrans
 

Lelut
Vaaralliset tuotteet
Kansainvälinen yhteistyö
Kemikaalit

Lelut

”Mistä tiedän, että lapseni lelut ovat turvallisia?”

Anne on tuore äiti ja asuu Limerickissä Irlannissa miehensä ja 1,5-vuotiaan lapsensa Seanin kanssa. Nyt kun Sean on alkanut kiinnostua leluista yhä enemmän, Anne haluaa olla varma, että Seanin lelut ovat turvallisia.

”Lehdissä on joka joulu kauhutarinoita vaarallisista leluista, jotka voivat aiheuttaa lapsille vakavia vammoja tai johtaa jopa kuolemaan. Miten voin äitinä varmistaa, että lapselleni ostamat lelut eivät vahingoita häntä?”

Koska Anne asuu Euroopan unionissa, hänen ei tarvitse olla huolissaan hyvämaineisilta valmistajilta hankittujen lelujen turvallisuudesta. Tuoteturvallisuutta koskevien EU-sääntöjen mukaan on valmistajien ja jakelijoiden vastuulla saattaa markkinoille ainoastaan turvallisia tuotteita. Jos viallisia tuotteita kuitenkin havaitaan, suojatoimenpiteisiin ryhdytään erittäin nopeasti. Lelujen, kosmetiikan ja sähkölaitteiden on täytettävä turvallisuuteen liittyviä lisävaatimuksia.

Jokaisen EU-maan valvontaviranomaiset ovat vastuussa siitä, että tuotteet täyttävät turvallisuusvaatimukset. Jos tuote ei täytä vaatimuksia, viranomaiset voivat vetää sen markkinoilta, vaatia sen poistamista kaupoista, antaa varoituksia tai ryhtyä muihin tarpeellisiksi katsomiinsa toimenpiteisiin.

Komissaari Meglena Kuneva on ryhtynyt monella tavoin parantamaan EU:n tuoteturvallisuusjärjestelmän tehokkuutta sen jälkeen, kun monia kiinalaisia tuontileluja jouduttiin hiljattain vetämään pois markkinoilta tuoteturvallisuussyistä. Komission tekemän ensimmäisen tilannearvion tulokset esiteltiin 22.11.2007. Tärkeimpiin toimenpiteisiin lähikuukausina kuuluvat kattava liiketoiminnan turvallisuustoimenpiteiden tarkastus lelujen toimitusketjussa (saadaan päätökseen vuoden 2008 ensimmäisellä neljänneksellä) sekä erityistoimet, joilla vahvistetaan jäsenvaltioiden markkinavalvonta- ja tulliviranomaisten toteuttamaa, riskiin perustuvaa valvontaa (esimerkiksi komission esittämä vaatimus, että leluihin sisältyvien magneettien vaaroista varoitetaan asianmukaisesti). Yhteistyön lisääminen Kiinan ja Yhdysvaltojen kanssa on edelleen keskeistä. Kiina ottaa käyttöön hälytysjärjestelmän, jossa on käytetty mallina RAPEX-järjestelmää ja jolla koordinoidaan työskentelyä maan alueiden kanssa ja edistetään yhteistyötä.

Evaluating Business safety measures in the toy supply chainEN - Final report pdf


 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2