This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Legetøjslide
right
transtrans
 

Legetøj
Farlige produkter
Internationalt samarbejde
Kemikalier

Legetøj

"Hvordan kan jeg vide, om mit barns legetøj er sikkert?"

Anne bor i Limerick i Irland sammen med sin mand og deres baby på 18 måneder, Sean. Nu, hvor Sean er ved at blive større, vil Anne være sikker på, at det legetøj, hun giver ham, er sikkert.

"Hvert år til jul er der skrækhistorier i medierne om farligt legetøj på markedet, som kan slå børn ihjel eller give dem alvorlige skader. Hvordan kan jeg som forælder vide, om det legetøj, jeg køber til mit barn, nu også er sikkert for ham?"

Da Anne jo bor i EU, behøver hun ikke at være bekymret over legetøj, hun køber, hvis det er lavet af velrenommerede firmaer. EU-reglerne om produktsikkerhed siger, at det er producenternes og distributørernes ansvar, at kun sikre produkter kommer på markedet. Hvis man opdager defekte produkter, bliver der meget hurtigt truffet beskyttende foranstaltninger. Legetøj, kosmetik og elartikler skal opfylde særlige sikkerhedskrav.

Tilsynsmyndighederne i de enkelte EU-lande har ansvaret for, at produkterne overholder sikkerhedskravene. Hvis produkter ikke er gode nok, kan myndighederne trække dem tilbage fra markedet, bede om at få dem kaldt tilbage fra forretningerne, udsende advarsler eller træffe andre passende forholdsregler.

Efter den seneste tilbagekaldelse af legetøj og produktsikkerhedskrisen med import fra Kina tog kommissær Meglena Kuneva en række initiativer for at gøre det europæiske produktsikkerhedssystem mere effektivt. Kommissionen har gennemført en første statusundersøgelse og præsenterede resultaterne den 22. november 2007. Blandt de foranstaltninger, der vil lagt vægt på i de kommende måneder, kan nævnes: en grundig gennemgang af sikkerhedsforanstaltningerne i forsyningskæden for legetøj (afsluttes i første kvartal af 2008), en række specifikke foranstaltninger, der skal styrke de nationale markedstilsynsmyndigheders og toldmyndigheders risikobaserede tilsyn - herunder en målrettet indsats af Kommissionen, som stiller krav om passende advarsler om faren ved magneter i legetøj. Udvidet samarbejdet med Kina og USA er fortsat en prioritet. Kina vil indføre et alarmsystem, der er inspireret af RAPEX-systemet, for at koordinere arbejdet med regionerne og forbedre det effektive samarbejde.

Evaluating Business safety measures in the toy supply chainEN - Final report pdf


 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2