This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Produse periculoaseslide
right
transtrans
 

Jucăriile pentru copii
Produse periculoase
Cooperare internaţională
Substanţe chimice

Produse periculoase

„Ce măsuri ia UE pentru a mă proteja de produsele periculoase?”

În cazul în care este depistat un produs periculos într-o ţară a Uniunii Europene, celelalte state membre sunt informate despre respectivul produs printr-un sistem de avertizare rapidă, denumit „RAPEX” (Sistemul rapid de alertă pentru produsele nealimentare). Sistemul facilitează cooperarea dintre autorităţile naţionale şi europene în vederea depistării produselor periculoase şi retragerii lor rapide de pe piaţă. Un sistem similar, denumit „RASFF” (Sistemul rapid de alertă pentru produsele alimentare şi hrana pentru animale), există pentru produsele alimentare.

Anumite categorii de produse sau substanţe care prezintă un risc pentru siguranţa sau sănătatea persoanelor pot fi interzise pe piaţa Uniunii Europene. Utilizarea plastifianţilor numiţi ftalaţi, care pot fi toxici atunci când sunt ingeraţi de către copiii mici, a fost interzisă în fabricarea jucăriilor încă de la sfârşitul anilor 1990.

De asemenea, în 2006, Comisia Europeană a interzis comercializarea brichetelor de unică folosinţă neechipate cu dispozitive de siguranţă pentru copii.

Această decizie a fost modificată la 12 aprilie 2007.

La 29 noiembrie 2007, statele membre ale Uniunii Europene au aprobat proiectul Comisiei Europene privind elaborarea unui standard destinat să combată principala cauză a incendiilor domestice care fac noi victime în fiecare an. Noul standard va obliga companiile de tabac să comercializeze numai ţigarete dotate cu un sistem de securitate care să garanteze o stingere mai rapidă în cazul în care ţigareta este lăsată fără supraveghere. Urmează ca, în primăvara anului 2008, Comisia Europeană să ia o decizie formală în acest sens.

Pentru informaţii suplimentare: : Legislaţia privind brichetele

Produse care imită alimentele şi care conţin magneţi

Există şi o directivă privind imitaţiile periculoase, prin care se interzice comercializarea, importul şi fabricarea de produse care par a fi alimente, dar care de fapt nu sunt comestibile, şi privind magneţii.

În absenţa unor cerinţe specifice de siguranţă privind prezenţa magneţilor în jucării şi în aşteptarea revizuirii standardului relevant, în 2008 Comisia va folosi dispoziţiile de la articolul 13 din directiva privind siguranţa generală a produselor pentru a elabora o măsură specifică, prin care să se solicite menţionarea atenţionărilor adecvate cu privire la pericolele legate de prezenţa magneţilor în jucării.

Informaţii suplimentare: Directiva privind imitaţiile periculoase, prin care se interzice comercializarea, importul şi fabricarea de produse care par a fi alimente, dar care de fapt nu sunt comestibile.


 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2