This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Veszélyes termékek slide
right
transtrans
 

Gyermekjátékok
Veszélyes termékek
Nemzetközi együttműködés
Vegyi anyagok

Veszélyes termékek

„Hogyan védi az EU a polgárokat a veszélyes termékekkel szemben?”

Ha valamelyik tagállamban veszélyes árucikk bukkan fel, a kérdéses ország a termékkel kapcsolatos információkat a többi tagállamnak is megküldi a nem élelmiszerjellegű fogyasztási termékekkel kapcsolatos sürgősségi riasztórendszeren, a RAPEX-en keresztül. A rendszer megkönnyíti, hogy a veszélyes termékek felkutatása és forgalomból történő gyors kivonása céljából a tagállami és európai hatóságok együttműködjenek. Az élelmiszerek és takarmányok biztonságát hasonló rendszer, az ún. RASFF felügyeli.

A biztonságra, illetve az egészségre kockázatot jelentő termékek és anyagok bizonyos kategóriáit ki lehet tiltani az európai uniós piacról. Az 1990-es évek második fele óta például a játékiparban tilos a ftalátoknak nevezett műanyaglágyítók használata, mivel ezek a vegyszerek a kisgyermekek szervezetébe kerülve mérgezőnek bizonyulhatnak.

2006-ban az Európai Bizottság a nem gyermekbiztos eldobható öngyújtók forgalmazását is betiltotta.

Ezt a határozatot 2007. április 12-én módosították.

2007. november 29-én az uniós tagországok jóváhagyták azt a tervet, melynek értelmében az Európai Bizottság a jövőben új cigarettaszabvány létrehozására irányuló javaslatokat dolgoz majd ki, a jelenlegi szabvány alapján gyártott cigaretták vezetik ugyanis a halálos otthoni tűzesetek kiváltó okainak listáját. Az új szabvány bevezetését követően a dohányipari vállalatok kizárólag olyan cigarettákat értékesíthetnek majd, melyek a biztonsági követelményeknek megfelelően gyorsan kialszanak, ha hosszabb ideig nem szívják őket. Az Európai Bizottság a szabvány kidolgozására vonatkozó megbízás kiadásáról hivatalosan 2008 tavaszán dönt majd.

További információk : Öngyújtókkal kapcsolatos jogszabályok

Élelmiszernek látszó termékek és mágnesek

A veszélyes utánzatokról szóló irányelv tiltja az olyan termékek forgalmazását, behozatalát és gyártását, melyek élelmiszernek látszanak, valójában azonban mágnest tartalmaznak és nem ehetők.

Mivel a mágnest tartalmazó játékok vonatkozásában nem születtek specifikus biztonsági előírások, és tekintve, hogy a vonatkozó szabvány felülvizsgálatára a közeljövőben sor kerül, 2008-ban a Bizottság az általános termékbiztonságról szóló irányelv 13. cikkének rendelkezéseit alkalmazva olyan célzott intézkedést kíván kidolgozni, mely kötelezővé teszi, hogy a fogyasztók megfelelő tájékoztatásban részesüljenek a mágnest tartalmazó játékok veszélyeiről.

További információk: A veszélyes utánzatokról szóló irányelv tiltja az olyan termékek forgalmazását, behozatalát és gyártását, melyek élelmiszernek látszanak, valójában azonban mágnest tartalmaznak és nem ehetők


 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2