This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Farlige produkter slide
right
transtrans
 

Legetøj
Farlige produkter
Internationalt samarbejde
Kemikalier

Farlige produkter

"Hvad gør EU for at beskytte mig mod farlige produkter?"

Hvis man finder et farligt produkt i ét land, sendes oplysninger om produktet til de øvrige EU-lande via et hurtigt varselssystem, der kaldes RAPEX (Rapid Alert System for Non-Food Products). Systemet letter samarbejdet mellem de nationale myndigheder og EU om at opspore farlige produkter og hurtigt fjerne dem fra markedet. Et lignende system ved navn RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) findes for fødevarer.

Visse kategorier af produkter eller stoffer, der udgør en sikkerheds- eller sundhedsrisiko, kan forbydes i EU. Brug af blødgøringsmidler til plast, de såkaldte ftalater, der kan være farlige at sluge for små børn, har været forbudt ved fremstilling af legetøj siden slutningen af 1990'erne.

I 2006 forbød EU-Kommissionen også salg af engangslightere uden børnesikring.

Denne beslutning blev ændret den 12. april 2007.

Den 29. november 2007 godkendte EU-landene EU-Kommissionens planer om at udarbejde en standard for at bekæmpe den mest almindelige årsag til dødsfald efter brande i hjemmet hvert år. I henhold til den nye standard må tobaksselskaberne kun sælge cigaretter, der er forsynet med en sikkerhedsanordning, så de går ud hurtigere, hvis man lader dem ligge. EU-Kommissionen træffer en formel beslutning om mandatet for en standard i løbet af foråret 2008.

Læs mere: : Lovgivning om lightere

Produkter, der ligner madvarer, og magneter

Der findes også et direktiv om farlige efterligninger, der forbyder salg, import og fremstilling af produkter, som ligner madvarer, men i virkeligheden ikke er spiselige, og om magneter.

I mangel på specifikke sikkerhedskrav til magneter i legetøj vil Kommissionen i 2008 indtil revisionen af den relevante standard bruge bestemmelserne i artikel 13 i det generelle produktsikkerhedsdirektiv til at udarbejde et udkast til en målrettet foranstaltning, der kræver passende advarsler om farerne ved magneter i legetøj.

Læs mere: Direktivet om farlige efterligninger forbyder salg, import og fremstilling af produkter, der ligner madvarer, men ikke er spiselige.


 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2