This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Nepošteno poslovno ravnanjeslide
right
transtrans
 

Garancija za izdelek
Finančne storitve
Potrošniški krediti
Nepošteno poslovno ravnanje
Energija
Pomoč in svetovanje
Izobraževanje za potrošnike

Evropski predpisi od decembra 2007 prepovedujejo nepošteno poslovno ravnanje. Direktiva o nepoštenih poslovnih praksah vsebuje tudi seznam poslovnih praks, ki v vsakem primeru veljajo za nepoštene. V posebni brošuri PDF so zbrani vsakdanji primeri takšnega ravnanja.


Trgovec, ki trdi, da ima izdelek določen učinek, bo moral to dokazati, ne glede na to, kje v EU je sedež njegovega podjetja. Pri oglaševanju izdelka je na primer prepovedano trditi, da bo izdelek ozdravil določeno bolezen, če to ni znanstveno dokazano.

Agresivni pristopi
Gospa Rouveure je najela vodovodarja za popravilo pokvarjenega radiatorja. Ta je najprej rekel, da bo popravilo stalo 80 EUR, potem pa ji je zaračunal 450 EUR. Ko je plačilo dodatnega zneska zavrnila, ji je vodovodar odklopil dobavo vroče vode. S tem je izrabil svojo moč v odnosu do stranke in tako poskušal nanjo vplivati na neprimeren način, kar je v skladu s pravom EU nezakonito.

Vsiljiva prodaja od vrat do vrat
Prodajalec se pojavi pred vašimi vrati in vas z vsiljivostjo, na primer tako, da presliši vašo večkrat ponovljeno zahtevo, naj odide, nekako prepriča v nakup. Tudi takšno vsiljivo vedenje je nezakonito in prepovedano.

Več informacij: Nepošteno poslovno ravnanje - www.isitfair.eu

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2