This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatslide
right
transtrans
 

Termékgaranciák
Pénzügyi szolgáltatások
Fogyasztási hitelek
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat
Energia
Segítségnyújtás és tanácsadás
További információk

Az európai uniós jog 2007 decembere óta tiltja a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot. A vonatkozó irányelv rendelkezései pontosan meghatározzák, milyen eljárások minősülnek tiltás alá eső tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak. Tájékoztató kiadványunk PDF jó néhány gyakorlati életből vett példával szolgál a témában.

Megtévesztő reklámok
Az uniós jog értelmében a kereskedőknek tudniuk kell bizonyítani azokat az állításokat, amelyeket az általuk forgalmazott termékek hatásával kapcsolatban megfogalmaznak, függetlenül attól, hogy székhelyük melyik EU-tagországban található. Így például tilos a forgalmazás során azt állítaniuk, hogy valamely termék gyógyító hatású, ha ezt nem támasztja alá tudományos bizonyíték.

Agresszív módszerek
Rouveure asszony vízvezeték-szerelőt hívott a lakásában meghibásodott fűtőtest megjavításához. A szerelő eredetileg azt mondta, hogy a javítás 80 euróba kerül majd. Ehelyett azonban 450 euróról állított ki számlát. Amikor az asszony nem volt hajlandó kifizetni a különbözetet, a szerelő megszakította a lakás melegvíz-ellátását. A bemutatott esetben a vízvezeték-szerelő megengedhetetlen eszközökkel, helyzetével visszaélve nyomást gyakorolt a fogyasztóra, amit tilt az európai uniós jog.

Agresszív házaló kereskedők
Tegyük fel, házaló kereskedő csenget be ajtónkon, aki többszöri felszólításunk ellenére sem tágít addig, amíg meg nem vesszük portékáját. Ebben az esetben is olyan agresszív magatartásra láthatunk példát, amely törvénybe ütközik.

További információk: Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat - www.isitfair.eu

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2