This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Незаконни търговски практикиslide
right
transtrans
 

Гаранции за продукти
Финансови услуги
Потребителски кредити
Незаконни търговски практики
Енергия
Помощ и съвети
Научете повече

Незаконните търговски практики са забранени от европейското право от декември 2007 г. Директивата за незаконните търговски практики е изготвила „черен списък“ на забранени търговски практики. Вижте брошурата PDF за множество примери от ежедневието.

Заблуждаваща реклама
Търговец, който твърди, че даден продукт притежава определено качество, трябва да е в състояние да го докаже, независимо от това къде в ЕС е установен. Например незаконно е да се твърди при предлагане на продукт, че той ще излекува дадено заболяване, ако не е налице научно доказателство в подкрепа на това твърдение.

Агресивни практики
Г-жа Рувьор потърсила водопроводчик за поправка на дефектен радиатор. Първоначално ѝ било казано, че извършената работа ще струва 80 евро. Вместо това тя получила сметка за 450 евро. Когато отказала да плати допълнителната сума, водопроводчикът прекъснал снабдяването ѝ с топла вода. В този случай той е упражнил противозаконно влияние от позиция на силата спрямо потребителя – нещо, което е незаконно съгласно европейското право.

Агресивни продажби по домовете
Продавач се появява на вратата ви и ви убеждава да направите покупка, използвайки агресивни средства, например пренебрегвайки многократните ви призиви да си отиде. Подобно поведение също е незаконна агресивна практика и е забранено.

Допълнителна информация: Незаконни търговски практики - www.isitfair.eu

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2