This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Product guaranteesslide
right
transtrans
 

Garantier
Finansiella tjänster
Konsumentkrediter
Otillbörliga affärsmetoder
Energi
Hjälp och rådgivning

”Hur länge gäller garantin för konsumentvaror?”

Viktor bodde tidigare i Tyskland, där det är vanligt att varor omfattas av en femårig tillverkargaranti. I mars 2005 köpte han en ny tvättmaskin i sin ungerska hemstad Eger, men den började läcka i april 2006.

”Jag klagade hos tillverkarens ungerska representant, men de brydde sig inte. De sa att i Ungern gäller garantin bara i ett år, inte fem. Vad ska jag göra?

I detta fall respekterades inte Viktors rättigheter som konsument i EU och han skulle ha gått tillbaka till säljaren och hävdat sin lagliga rätt till garanti i två år. Kommissionens meddelande BG CS DA DE ET EL EN ES FR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI pdf

När du köper en ny produkt ska den se ut och fungera precis som utlovat. Men känner du till dina rättigheter om din nya kaffebryggare läcker eller om du får en grön dörr istället för den blå som du beställde?

De allra flesta köp och transaktioner i EU leder inte till några klagomål. Men om du har anledning att klaga bör du känna till att följande rättigheter och skyldigheter gäller i hela EU:

  • Om varan du köpte inte ser ut eller fungerar som utlovat, eller om den inte är tillfredsställande, har du rätt att få varan utbytt utan extra kostnad, eller pengarna tillbaka om du inte får den utbytt inom rimlig tid.
  • Om du köper en vara som visar sig vara defekt måste tillverkaren ge dig ersättning för eventuella kropps- eller egendomsskador.
  • Om du köper varor eller tjänster via post, telefon, fax eller Internet från en näringsidkare har du samma rättigheter när det gäller garantier som om du hade handlat i en butik.
Mer information: Försäljning till konsumenter och garantier

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2