This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Garanţia produselorslide
right
transtrans
 

Garanţia produselor
Servicii financiare
Creditul de consum
Practici comerciale neloiale
Energie
Ajutor şi consiliere

„Cât timp sunt valabile garanţiile pentru bunurile de consum?”

Viktor a locuit în Germania, unde, în mod normal, garanţiile oferite de producători pentru produse sunt de cinci ani. În martie 2005 a cumpărat o maşină de spălat nouă în oraşul său natal, Ege (din Ungaria). În aprilie 2006, maşina s-a defectat.

„Am depus plângeri la reprezentanţa maghiară a producătorului, însă acesta nu le-a luat în considerare. Mi s-a spus că în Ungaria garanţia este numai de un an, nu de cinci ani. Ce pot face?”

În acest caz, nu au fost respectate drepturile consumatorilor. Viktor ar fi trebuit să se adreseze vânzătorului pentru a invoca dreptul legal la o garanţie de 2 ani. Comunicarea Comisiei BG CS DA DE ET EL EN ES FR IT LV LT HU MT NL PL PT SK SL FI SV pdf

Atunci când cumpăraţi un produs nou, acesta ar trebui să arate şi să funcţioneze exact aşa cum i s-a făcut publicitate. Dar ce puteţi face în cazul în care vi se defectează filtrul de cafea sau în cazul în care vă este livrată o uşă verde, în loc de una albastră, aşa cum aţi comandat de fapt?

Marea majoritate a achiziţiilor şi a tranzacţiilor din Europa se desfăşoară fără motive de plângere. Cu toate acestea, în cazul în care aveţi motive să depuneţi o plângere, ar trebui să ştiţi că următoarele drepturi şi responsabilităţi se aplică peste tot în UE:

  • în cazul în care articolul pe care l-aţi cumpărat nu arată sau nu funcţionează aşa cum i s-a făcut publicitate sau în cazul în care nu vă satisface, puteţi cere să vi se înlocuiască gratuit articolul sau să vi se returneze banii, în cazul în care produsul nu a fost înlocuit într-un termen rezonabil;

  • în cazul în care cumpăraţi bunuri care se dovedesc a fi defectuoase, producătorii trebuie să vă despăgubească pentru orice leziuni corporale sau daune materiale provocate;

  • • atunci când cumpăraţi bunuri sau servicii prin poştă, telefon, fax sau prin internet de la un comerciant profesionist, beneficiaţi de aceleaşi drepturi în ceea ce priveşte garanţiile, ca şi cum le-aţi fi cumpărat într-un magazin.
Informaţii suplimentare: Vânzarea de bunuri de consum şi garanţii conexe

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2