This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Productgarantiesslide
right
transtrans
 

Productgaranties
Financiële dienstverlening
Consumentenkrediet
Oneerlijke handelspraktijken
Energie
Hulp en advies

"Hoe lang zijn garanties op consumptiegoederen geldig?"

Viktor had altijd in Duitsland gewoond, waar de fabrieksgarantie op producten normaal vijf jaar bedraagt. In maart 2005 kocht hij in zijn woonplaats Eger in Hongarije een nieuwe wasmachine, maar die begon in april 2006 te lekken.

"Ik klaagde bij de Hongaarse vertegenwoordiger van de fabrikant, maar tevergeefs. Ze vertelden me dat de garantie in Hongarije maar één jaar bedraagt, en niet vijf. Wat nu?"

Viktors rechten als Europees consument zijn in deze zaak niet geëerbiedigd. Hij had bij de verkoper zijn recht op twee jaar wettelijke garantie moeten kunnen laten gelden. Mededeling van de Commissie BG CS DA DE ET EL EN ES FR IT LV LT HU MT PL PT RO SK SL FI SV pdf

Als u een nieuw product koopt, moet het er precies zo uitzien en functioneren als in de advertentie staat. Maar weet u wat uw rechten zijn als uw nieuwe koffiezetapparaat lekt of als u in plaats van de bestelde blauwe deur een groene geleverd krijgt?

In veruit de meeste gevallen geeft een aankoop of transactie in Europa geen reden tot klachten. Maar als dat wel zo is, dient u te weten dat de volgende rechten en aansprakelijkheden overal in de EU gelden:

  • Als het artikel er niet zo uitziet of niet werkt als in de advertentie staat, of als u er niet tevreden over bent, hebt u het recht het te laten vervangen of uw geld terug te krijgen als het niet binnen een redelijke termijn zonder extra kosten wordt vervangen.
  • Als een artikel defect blijkt te zijn, moet de fabrikant u voor eventueel letsel of materiële schade schadeloosstellen.
  • Als u per post, telefoon, fax of via internet van een professionele handelaar goederen of diensten betrekt, heeft u wat de garantie betreft dezelfde rechten als wanneer u die in een winkel had gekocht.
Meer informatie: verkoop van en garantie op consumentengoederen

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2