This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Termékgaranciaslide
right
transtrans
 

Termékgaranciák
Pénzügyi szolgáltatások
Fogyasztási hitelek
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat
Energia
Segítségnyújtás és tanácsadás

„Meddig érvényes a fogyasztói termékek szavatossága?”

„Meddig érvényes a fogyasztói termékek szavatossága?”

„Panaszt tettem a gyártó magyarországi képviseleténél, de hallani sem akartak a garanciális javításról. Azt mondták, Magyarországon nem öt, hanem csak egy év a jótállási idő. Mit tegyek?”

A kérdéses esetben a gyártó nem vette figyelembe azt a tényt, hogy a fogyasztókat az Európai Unióban eladott termékek után kétéves jótállási idő illeti meg. Viktornak ismét a gyártó képviseletéhez kellett volna fordulnia, hogy jogait érvényesítse. A Bizottság közleménye BG CS DA DE ET EL EN ES FR IT LV LT MT NL PL PT RO SK SL FI SV pdf

Megvásárlásukkor az új termékeknek pontosan úgy kell kinézniük és működniük, ahogy azt a hirdetések ígérik. De vajon tudjuk-e, milyen jogok illetnek meg bennünket abban az esetben, ha az újonnan vett kávéfőző gép szivárogni kezd, vagy ha a megrendelt kék ajtó helyett zöldet szállítanak házhoz?

Európában a termékek megvásárlása és a kereskedelmi ügyletek kapcsán az esetek túlnyomó többségében nem merülnek fel kifogások. Néha azonban alapos okunk van arra, hogy panasszal éljünk. Ilyenkor tudnunk kell, hogy az alábbi jogok és kötelezettségek az Unió egész területén érvényesek:

  • Ha a megvásárolt árucikk nem úgy néz ki, vagy nem úgy működik, ahogy az a hirdetésben szerepelt, vagy más szempontból nem kielégítő, fogyasztóként jogunk van arra, hogy a terméket ingyen kicseréltessük, illetve hogy pénzünket visszakapjuk, ha a csere túlságosan sokáig elhúzódik.
  • Ha a megvásárolt termék hibás, a gyártónak kártérítést kell fizetnie az okozott személyi sérülésekért és anyagi kárért.
  • Ha postai úton, telefonon, faxon vagy az interneten vásárolunk hivatásos kereskedő által kínált termékeket vagy szolgáltatásokat, a jótállás tekintetében ugyanolyan jogok illetnek meg bennünket, mintha azokat üzletben szereztük volna be.
További információk: Fogyasztási cikkek értékesítése – Jótállás

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2