This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Tuotetakuuslide
right
transtrans
 

Tuotetakuu
Rahoituspalvelut
Kulutusluotto
Sopimattomat kaupalliset menettelyt
Energia
Apua ja neuvoja

"Kuinka kauan kulutustavaroiden takuut ovat voimassa?"

Viktor asui aiemmin Saksassa, jossa tuotteilla on tavallisesti valmistajan antama viiden vuoden takuu. Maaliskuussa 2005 hän osti kotikaupungistaan Egeristä Unkarista uuden pesukoneen, mutta se alkoi vuotaa huhtikuussa 2006.

”Valitin asiasta valmistajan unkarilaiselle edustajalle, joka ei halunnut tietää siitä mitään. Edustaja totesi, että Unkarissa takuu on voimassa vain vuoden, ei viittä vuotta. Mitä voin tehdä?”

Tässä tapauksessa EU:n Viktorille suomia kuluttajanoikeuksia ei kunnioitettu, ja hänen olisi pitänyt kääntyä uudestaan myyjän puoleen, koska EU-lainsäädäntö takaa hänelle kahden vuoden takuuajan. Komission tiedonanto BG CS DA DE ET EL EN ES FR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL SV pdf

Uuden tuotteen pitäisi olla ulkonäöltään ja toiminnoiltaan täsmälleen sellainen kuin mainoksessa on luvattu. Mitkä ovat kuluttajan oikeudet, jos uusi kahvinkeitin vuotaa tai jos tilatun sinisen oven sijaan toimitetaankin vihreä ovi?

Useimmat ostokset ja liiketoimet Euroopassa eivät anna mitään aihetta valittaa. Jos kuitenkin on syytä valittaa, on hyvä tietää, että seuraavat oikeudet ja velvollisuudet pätevät kaikkialla EU:ssa:

  • Jos ostettu tavara ei näytä siltä tai toimi siten kuin mainoksessa luvattiin tai jos se ei ole tyydyttävä, kuluttajalla on oikeus vaihtaa tavara tai saada rahat takaisin, jos korvaavaa tuotetta ei voi saada kohtuullisessa ajassa.
  • Jos kuluttajan ostama tavara on viallinen, valmistajan on korvattava henkilövahingot tai omaisuudelle aiheutuneet vahingot.
  • Jos kuluttaja ostaa tavaroita tai palveluita postin, puhelimen, faksin tai internetin välityksellä ammattimaiselta elinkeinonharjoittajalta, takuuta koskevat samat oikeudet kuin kaupasta ostettuja tavaroita tai palveluita.
Lisätietoa: Kulutustavaroiden kauppa ja takuut

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2