This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Гаранции за продуктиslide
right
transtrans
 

Гаранции за продукти
Финансови услуги
Потребителски кредити
Незаконни търговски практики
Енергия
Помощ и съвети

„Колко дълго важат гаранциите за потребителските стоки?“

Виктор е живял в Германия, където е обичайно продуктите да имат 5-годишна гаранция от производителя. През март 2005 г. той купува нова перална машина в родния си град Егер в Унгария, но през април 2006 г. от нея започва да изтича вода.

„Оплаках се на унгарския представител на производителя, но те не искаха и да знаят. Казаха, че в Унгария има само 1-годишна гаранция, а не 5-годишна. Какво мога да направя?“

IВ този случай правата на Виктор като потребител не са спазени и той е трябвало да се обърне към продавача, за да се позове на законното си право на 2-годишна гаранция. Съобщение на Комисията EN CS DA DE ET EL EN ES FR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV pdf

Когато купувате нов продукт, той трябва да изглежда и функционира точно както е рекламиран. Но знаете ли какви са правата ви, ако от новата ви кафемашина изтича вода, или ако ви е доставена зелена, вместо поръчаната от вас синя врата?

В Европа има много покупки и трансакции, които не дават повод за оплаквания. Но ако наистина имате причина да се оплачете, трябва да знаете, че навсякъде в ЕС са в сила следните права и отговорности:

  • ако купеното от вас изделие не изглежда или не работи както е било рекламирано или ако не сте удовлетворени, имате rправо да го замените без допълнително заплащане или да получите парите си обратно, ако замяната не бъде извършена в разумен срок.

  • ако купите стоки, оказали се дефектни, производителите трябва да ви компенсират за евентуална причинена ви телесна повреда или за причинени на вашето имущество щети.

  • Когато купувате стоки или услуги по поща, телефон, факс или по интернет от професионален търговец, имате същите права по отношение на гаранциите, както ако сте ги купили в магазин.
Допълнителна информация: Потребителски продажби и гаранции

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2