This site was archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Ajutor şi consiliereslide
right
transtrans
 

Garanţia produselor
Servicii financiare
Creditul de consum
Practici comerciale neloiale
Energie
Ajutor şi consiliere
Informaţii suplimentare

„Cine mă poate ajuta în cazul în care am o problemă cu un comerciant din altă ţară?”

Michel, care locuieşte în Franţa, a comandat o cameră digitală pe un site de internet german. A plătit 300 de euro în avans pentru aparat şi apoi a fost înştiinţat că respectivul comerciant german îi trimisese camera prin poştă Cu toate acestea, Michel nu a primit niciodată camera digitală. Clientul a încercat să contacteze comerciantul de mai multe ori, însă, deoarece nu a primit niciun răspuns, a cerut ajutor de la Centrul European al Consumatorilor (ECC) din Franţa. ECC Franţa a luat legătura cu organismul pentru protecţia consumatorilor on-line din Germania, care a putut contacta direct comerciantul. Deoarece comerciantul nu avea nicio dovadă a expedierii produsului prin poştă, a fost obligat să îi ofere clientului francez o cameră nouă.

Soluţionarea litigiilor

În cazul în care aveţi un litigiu nesoluţionat cu un comerciant, nu disperaţi! Există câteva opţiuni la care puteţi apela pentru a obţine un sfat sau ajutor.

Etapa 1: Cereţi un sfat

Există câteva locuri sau organizaţii la care puteţi apela pentru a cere un sfat, ca un prim pas:

 1. Asociaţia naţională pentru protecţia consumatorilor din ţara dumneavoastră.
  Pentru a afla datele de contact ale organizaţiilor consumatorilor, faceţi clic aici


 2. Reţeaua europeană a centrelor consumatorilor (ECC-Net)

  Această reţea de centre de consiliere a consumatorilor este specializată în soluţionarea litigiilor transfrontaliere. A fost creată în ianuarie 2005 de către Comisia Europeană, în colaborare cu autorităţile naţionale. Centrele oferă informaţii şi consultanţă în cazul în care aveţi probleme cu achiziţiile transfrontaliere şi intervin atunci când este necesar.
  Informaţii suplimentare: Reţeaua europeană a centrelor consumatorilor (ECC-Net)


 3. FIN-NET: reţeaua pentru soluţionarea pe cale extrajudiciară a litigiilor financiare transfrontaliere

  În 2001, Comisia a lansat o reţea europeană pentru soluţionarea pe cale extrajudiciară a litigiilor financiare transfrontaliere. Această reţea, numită FIN-NET, are drept scop facilitarea soluţionării pe cale extrajudiciară a litigiilor, atunci când consumatorul şi prestatorul de servicii financiare (bancă, companie de asigurări etc.) provin din ţări diferite ale UE. Reţeaua oferă consumatorului metode alternative de a soluţiona litigiile în mod rapid, ieftin şi uşor şi poate evita acţiunea în justiţie.
  Informaţii suplimentare: FIN-NET: reţeaua pentru soluţionarea pe cale extrajudiciară a litigiilor financiare transfrontaliere


 4. Solvit: soluţionarea problemelor pe piaţa unică

  Solvit este o reţea on-line în cadrul căreia ţările UE lucrează împreună pentru a rezolva probleme cauzate de aplicarea greşită a regulilor pieţei unice de către autorităţile publice. Reţeaua se ocupă de cazuri precum nerecunoaşterea calificărilor profesionale într-o altă ţară, de probleme legate de înmatricularea automobilelor, de permise de şedere sau de accesul produselor pe piaţă.
  Informaţii suplimentare: site-ul SOLVIT


Etapa 2: Acţionaţi

În cazul în care negocierile cu comerciantul au eşuat şi doriţi să duceţi lucrurile mai departe, puteţi lua în considerare două posibilităţi:

 1. intentaţi o acţiune într-o instanţă naţională

  sau

 2. soluţionaţi litigiile pe cale alternativă (ADR).

  Programele ADR au fost create pentru a ajuta la soluţionarea litigiilor fără a fi nevoiţi să urmaţi o procedură judiciară costisitoare şi de lungă durată. Centrele europene ale consumatorilor vă pot sfătui în legătură cu programele ADR care respectă normele UE. Majoritatea programelor utilizează o parte terţă, cum ar fi un arbitru, un mediator sau un ombudsman, pentru a vă ajuta pe dumneavoastră şi pe comerciant să găsiţi o soluţie. Principalele tipuri de ADR care se ocupă de soluţii alternative pentru litigii în care sunt implicaţi consumatorii sunt concilierea, arbitrarea şi medierea. De obicei, acestea sunt puse la dispoziţie de asociaţiile de comerţ.

Informaţii suplimentare: Soluţionarea alternativă a litigiilor (ADR)

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2