This site was archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Segítségnyújtás és tanácsadásslide
right
transtrans
 

Termékgaranciák
Pénzügyi szolgáltatások
Fogyasztási hitelek
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat
Energia
Segítségnyújtás és tanácsadás
További információk

„Kitől kaphatok segítséget, ha gondom támad egy másik országbeli kereskedővel?”

A Franciaországban lakó Michel digitális fényképezőgépet rendelt meg az interneten egy német weboldalról. Miután kifizette a 300 eurós előleget, értesítették, hogy a német kereskedő postára adta a készüléket. A fényképezőgép azonban nem érkezett meg. Michel megpróbálta felvenni a kapcsolatot a forgalmazóval, de amikor sokadik megkeresésére sem kapott választ, a Franciaországi Európai Fogyasztói Központhoz fordult segítségért. Az iroda érintkezésbe lépett a német online fogyasztóvédelmi szervezettel, az pedig közvetlenül a fényképezőgépet értékesítő forgalmazóhoz fordult. Mivel a kereskedő nem tudta igazolni, hogy valóban feladta a készüléket, új fényképezőgépet kellett postáznia Michel részére.

Vitarendezés

Ne keseredjen el, ha valamelyik kereskedővel vitája támad! Problémájának megoldásához több úton is kaphat tanácsot és segítséget.

1. lépés: Kérjen tanácsot!

Több olyan intézmény és szervezet létezik, amelytől tanácsot kérhet. Közöttük említhetők a következők:

 1. Tagállami fogyasztói érdekképviseletek
  A nemzeti fogyasztói szervezetek elérhetőségéről itt tájékozódhat.


 2. Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata (ECC-Net)

  A hálózatot alkotó, tanácsadással foglalkozó központok a határokon átnyúló jogvitákkal kapcsolatban nyújtanak segítséget a fogyasztóknak. A hálózatot 2005 januárjában hozta létre az Európai Bizottság a nemzeti hatóságokkal együttműködésben. A központok a más tagországokban történő vásárlás során felmerülő problémákkal kapcsolatban biztosítanak tájékoztatást, tanácsadást és segítséget.
  További információk: Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata (ECC-Net)


 3. FIN-NET: A határokon átnyúló pénzügyi viták peren kívüli rendezését segítő hálózat

  2001-ben a Bizottság egész Európára kiterjedő hálózatot hozott létre a határokon átnyúló pénzügyi viták peren kívüli rendezése céljából. A FIN-NET elnevezésű hálózat azokban az esetekben kívánja megkönnyíteni a peren kívüli vitarendezést, amikor a fogyasztó nem ugyanabban az európai uniós tagországban él, ahol a pénzügyi szolgáltató (bank, biztosítótársaság stb.) működik. A hálózat gyors, olcsó és egyszerű vitarendezési megoldást kínál a fogyasztók számára, melynek révén elkerülhető a bonyodalmas bírósági eljárás.
  További információk: FIN-NET: A határokon átnyúló pénzügyi viták peren kívüli rendezését segítő hálózat


 4. Solvit: Problémamegoldás az egységes piacon

  A Solvit az uniós tagországok együttműködésén alapuló online problémamegoldó hálózat. Munkatársai azokat a nehézségeket igyekeznek elhárítani, melyeket a tagállami hatóságok egységes piaccal kapcsolatos hibás jogalkalmazása idéz elő. A hálózat szakmai képesítések más tagországban történő elismerésével, gépjárművek nyilvántartásba vételével, tartózkodási engedélyekkel, illetve termékek piacra jutásával kapcsolatos esetekkel foglalkozik.
  További információk: A SOLVIT-hálózat honlapja


2. lépés: Cselekedjen!

Ha nem sikerül a kereskedővel megegyeznie, és további lépésekre szánja el magát, két lehetősége van:

 1. bírósághoz fordulva jogi útra terelheti az ügyet

  illetve

 2. alternatív vitarendezési eljárást vehet igénybe.

  Az alternatív vitarendezési eljárások lehetővé teszik, hogy a fogyasztók költséges és hosszadalmas bírósági eljárás nélkül találjanak megoldást vitás ügyeikre. Az Európai Fogyasztói Központok Hálózatától a fogyasztók tájékoztatást kaphatnak az uniós előírások megfelelő eljárásokról. Az alternatív vitarendezés során a legtöbbször harmadik fél – választott bíró, közvetítő, illetve ombudsman – segít abban, hogy a fogyasztó és a kereskedő megegyezésre jusson. A fogyasztói jogviták esetében a leggyakrabban alkalmazott eljárástípus az egyeztetés, a békéltetés és a közvetítés. Az említett alternatív vitarendezési lehetőségeket rendszerint szakmai szövetségek biztosítják.

További információk: Alternatív vitarendezés

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2