This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Finansiella tjänsterslide
right
transtrans
 

Garantier
Finansiella tjänster
Konsumentkrediter
Otillbörliga affärsmetoder
Energi
Hjälp och rådgivning
Lär dig mer

”Jag har just köpt en livförsäkring på nätet och nu har jag ångrat mig. Kan jag häva köpet?”

När Matt från Luxemburg var ute och surfade på nätet såg han en annons om en billig livförsäkring. Han beslutade sig för att teckna en 20-årig försäkring. Men när han tittade på andra försäkringar, tyckte han att han hade betalat för mycket och att han kanske kan göra en bättre affär hos någon annan.

”Det är inget fel på det jag köpte, men jag bestämde mig för snabbt och nu har jag ångrat mig. Kan jag det?”

Matts fall omfattas av EU:s lag om distansförsäljning av finansiella tjänster. Den ger honom en ångerperiod på 30 dagar (för liv- och pensionsförsäkringar) då han kan häva avtalet. Under denna period kan han meddela försäkringsbolaget att han önskar häva avtalet och få tillbaka pengarna han har betalat. Han ska ha blivit informerad om denna ångerrätt innan han ingick avtalet och den ska finnas beskriven i den dokumentation han får.

I dag får konsumenterna fler reklamerbjudanden än någonsin – antingen i posten, via telefonförsäljare eller på webben. Det kan tyckas att dessa olika metoder för distansförsäljning sparar pengar åt konsumenterna. Men utan den personliga kontakten med försäljaren finns det färre möjligheter att ställa frågor och förvissa dig om att du verkligen är nöjd med det du köper. EU:s lag om distansförsäljning av finansiella tjänster innehåller följande bestämmelser för att skydda dig:

  • Förbud mot marknadsföringsmetoder som går ut på att tvinga konsumenterna att köpa tjänster de inte har begärt.
  • Begränsning av andra metoder, t.ex. oönskade telefonsamtal och e-post (s.k. cold calling och skräppost).
  • Krav att företag för finansiella tjänster ska förse konsumenterna med all nödvändig information innan ett avtal ingås, inklusive adressuppgifter till leverantören, pris och betalningsarrangemang, avtalsenliga rättigheter och skyldigheter och den erbjudna tjänstens tidigare resultat.
  • Rätt för konsumenten att häva avtalet under ångerperioden, som vanligtvis är 14 dagar men som förlängs till 30 dagar för liv- och pensionsförsäkringar.
Mer information: Rättigheter vid distansförsäljning av finansiella tjänster

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2