This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Servicii financiareslide
right
transtrans
 

Garanţia produselor
Servicii financiare
Creditul de consum
Practici comerciale neloiale
Energie
Ajutor şi consiliere
Informaţii suplimentare

„Tocmai am cumpărat o poliţă de asigurare de viaţă prin internet, dar acum m-am răzgândit. O pot anula?”

În timp ce naviga pe internet, Matt, care locuieşte în Luxemburg, a văzut o reclamă pentru o poliţă de asigurare de viaţă ieftină. A hotărât să încheie un contract pentru 20 de ani. Ulterior, comparând şi alte poliţe de asigurare, a constatat că plătise prea mult şi că ar putea să obţină o ofertă mai bună.

„Totul e în regulă cu ceea ce am cumpărat, însă am luat decizia rapid. Pot încă să mă răzgândesc?”

Cazul lui Matt este reglementat de legislaţia europeană privind comercializarea la distanţă a serviciilor financiare. Prin urmare, are la dispoziţie o perioadă de gândire de 30 de zile (pentru asigurări de viaţă şi pensii individuale), timp în care poate declara contractul nul. În acest timp, Matt poate informa agenţia de asigurări că doreşte să se retragă, aceasta restituindu-i suma plătită. Ar fi trebuit să fie informat despre dreptul de a se retrage, înainte de semnarea contractului, iar această precizare ar fi trebui să fie menţionată în documentele care îi sunt înmânate.

În prezent, consumatorii primesc mai multe oferte comerciale ca niciodată – fie prin poştă, fie prin telefon sau prin internet. Aparent, aceste tehnici de vânzare „la distanţă” oferă consumatorilor posibilitatea de a economisi. Cu toate acestea, atunci când vânzările nu se fac direct, există mai puţine posibilităţi de a pune întrebări şi de a vă asigura că sunteţi într-adevăr mulţumit de ceea ce cumpăraţi. Legislaţia europeană privind comercializarea la distanţă a serviciilor financiare are drept scop să vă protejeze prin următoarele mijloace:

  • interzicerea practicilor de comercializare abuzive care obligă consumatorii să cumpere un serviciu nesolicitat;
  • restricţionarea altor practici, cum ar fi apelurile telefonice şi mesajele electronice nesolicitate („coldcalling” şi „spamming”);
  • obligarea societăţilor de servicii financiare să ofere consumatorilor toate informaţiile necesare înainte de încheierea unui contract, inclusiv datele de contact ale furnizorului, preţul şi modalităţile de plată, drepturile şi obligaţiile contractuale, performanţele serviciilor oferite;
  • în ceea ce priveşte consumatorul, acordarea dreptului de a se retrage din contract oferindu-i o anumită perioadă de gândire, în mod normal de 14 zile, dar care ajunge până la 30 de zile în cazul asigurărilor de viaţă şi al pensiilor individuale.
Informaţii suplimentare: Drepturile privind comercializarea la distanţă a serviciilor financiare în UE

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2