This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Financiële dienstenslide
right
transtrans
 

Productgaranties
Financiële dienstverlening
Consumentenkrediet
Oneerlijke handelspraktijken
Energie
Hulp en advies
Meer

"Ik heb net via internet een levensverzekering gekocht, maar nu heb ik me bedacht. Kan ik die koop ongedaan maken?"

Tijdens het surfen op internet stuitte Matt uit Luxemburg op een advertentie waarin een goedkope levensverzekering werd aangeboden. Hij besloot voor 20 jaar te tekenen. Maar toen hij later andere aanbiedingen bekeek, vond hij dat hij te veel betaald had en er wellicht goedkoper oplossingen zijn.

"Er is niks mis met wat ik gekocht heb, maar ik heb een overhaaste beslissing genomen en nu heb ik me bedacht. Kan dat?"

In dit concrete geval is de Europese wetgeving over de verkoop op afstand van financiële diensten van toepassing. Die voorziet in een bedenktijd van 30 dagen (voor levensverzekeringen en individuele pensioenen). Gedurende die 30 dagen kan Matt de verzekeraar laten weten dat hij van de overeenkomst wenst af te zien, en kan hij al betaalde bedragen terugkrijgen. Van dit herroepingsrecht had hij vóór ondertekening van de overeenkomst op de hoogte moeten worden gesteld en dit zou ook vermeld moeten staan in de documenten die hij ontvangt.

Vandaag de dag ontvangen consumenten meer commerciële aanbiedingen dan ooit – zij het per post, per telefoon of op internet. Deze verschillende technieken voor afstandsverkoop lijken voor de consument voordelig. Maar omdat er geen persoonlijk contact is met een verkoper, kunt u minder vragen stellen en is de kans groter dat u niet echt blij bent met wat u koopt. De Europese wetgeving over verkoop op afstand van financiële diensten beschermt u door:

  • een verbod op misleidende verkooppraktijken die de consument een dienst aansmeren waarom hij niet gevraagd heeft;
  • het aan banden leggen van andere praktijken, zoals ongevraagde telefoontjes en e-mails ("cold calling" en spamming);
  • financiële dienstverleners te verplichten de consument van tevoren alle nodige informatie te verstrekken, waaronder contactgegevens van de aanbieder, prijs en betalingsregelingen, contractuele rechten en verplichtingen, en uitvoering van de aangeboden dienst;
  • consumenten de kans te geven de overeenkomst te herroepen binnen 14 dagen of, in het geval van levensverzekeringen en individuele pensioenen, binnen 30 dagen.
Voor meer informatie: EU-rechten bij de verkoop op afstand van financiële diensten

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2