This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Pénzügyi szolgáltatásokslide
right
transtrans
 

Termékgaranciák
Pénzügyi szolgáltatások
Fogyasztási hitelek
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat
Energia
Segítségnyújtás és tanácsadás
További információk

„Nemrégiben életbiztosítást kötöttem az interneten, de azóta meggondoltam magam. Visszamondhatom a szerződést?”

A Luxemburgban élő Matt olcsó életbiztosítást kínáló hirdetésre bukkant az interneten. Úgy döntött, húsz évre aláírja a szerződést. Amikor azonban később más lehetőségekről is tájékozódott, úgy találta, túl sokat kell a kötvényért fizetnie, és arra gondolt, másutt esetleg kedvezőbb feltételekkel tudna életbiztosítást kötni.

„Nincs semmi gond azzal a biztosítással, amit megkötöttem, de elhamarkodtam a döntést, és most szeretném visszacsinálni a dolgot. Visszamondhatom a szerződést?”

Matt esetére a pénzügyi szolgáltatások távértékesítéssel történő forgalmazásáról szóló európai uniós jogszabályok vonatkoznak. Rendelkezéseik értelmében az európai polgárok (az élet- és nyugdíjbiztosítások esetében) 30 napig megváltoztathatják döntésüket, és visszamondhatják a szerződést. Ha a 30 nap lejárta előtt tájékoztatják a biztosítót szándékukról, visszakaphatják pénzüket. Mattet a szerződés aláírása előtt informálni kellett volna arról, hogy jogában áll visszamondani a szerződést, és ezt a részére megküldött dokumentumokban is fel kellett volna tüntetni.

Manapság a fogyasztók egyre több kereskedelmi ajánlatot kapnak postai úton, telefonon és az interneten. Ezek az ún. távértékesítési módszerek gyakran azt a benyomást keltik bennük, hogy az ajánlatot elfogadva pénzt takaríthatnak meg. Közvetlen, személyes kapcsolat hiányában azonban kevesebb lehetőségük nyílik arra, hogy kérdéseket tegyenek fel a szolgáltatónak, és megbizonyosodjanak arról, hogy jó vásárt csináltak. A pénzügyi szolgáltatások távértékesítéssel történő forgalmazásáról szóló európai uniós jogszabályok a következőképpen gondoskodnak a fogyasztók védelméről:

  • tiltják olyan agresszív és megtévesztő értékesítési módszerek alkalmazását, melyek célja, hogy a fogyasztó olyan szolgáltatást vásároljon meg, amelyet nem kívánt megrendelni;
  • korlátozzák egyéb eszközök használatát, köztük a kéretlen e-mail üzeneteket (spameket) és a telefonhívásokat (reklámhívásokat);
  • arra kötelezik a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cégeket, hogy a szerződés megkötése előtt minden szükséges információt bocsássanak a fogyasztó rendelkezésére, köztük a szolgáltató elérhetőségét, valamint az árakkal és fizetési feltételekkel, a szerződéses jogokkal és kötelezettségekkel, illetve a kínált szolgáltatások teljesítésével kapcsolatos tudnivalókat;
  • feljogosítják a fogyasztót, hogy a megkötéstől számítva bizonyos ideig – rendszerint 14, az élet- és nyugdíjbiztosítások esetében pedig 30 napon belül – visszamondják a szerződést.
További információk: A pénzügyi szolgáltatások távértékesítéssel történő forgalmazásával kapcsolatos uniós jogok

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2