This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Rahoituspalvelutslide
right
transtrans
 

Tuotetakuu
Rahoituspalvelut
Kulutusluotto
Sopimattomat kaupalliset menettelyt
Energia
Apua ja neuvoja
Lisää aiheesta

”Otin juuri henkivakuutuksen internetin kautta ja muutinkin mieleni. Voinko peruuttaa kaupan?”

Luxemburgilainen Matt näki internetissä mainoksen edullisesta henkivakuutuksesta. Hän päätti ottaa vakuutuksen 20 vuodeksi. Kun hän kuitenkin tutki muita vakuutuksia myöhemmin, hän arveli maksaneensa liikaa ja saavansa ehkä paremman sopimuksen muualta.

”Ostamassani vakuutuksessa ei ole mitään vikaa, mutta tein päätöksen hätiköidysti ja muutin mieleni. Voinko perua vakuutuksen?”

Mattin tapaus kuuluu rahoituspalveluiden etämyyntiä koskevan EU-lainsäädännön piiriin. Siinä annetaan hänelle 30 päivän harkinta-aika, jonka kuluessa hän voi peruuttaa sopimuksen (henkivakuutukset ja yksilölliset lisäeläkkeet). Tänä aikana hän voi ilmoittaa vakuutuksen tarjoajalle, että hän haluaa peruuttaa sopimuksen, ja maksettu summa palautetaan hänelle. Peruuttamisoikeudesta olisi pitänyt kertoa ennen sopimuksen allekirjoittamista, ja se pitäisi mainita lähetetyissä asiakirjoissa.

Nykyään kuluttajat saavat erittäin paljon tarjouksia – postitse, puhelimitse ja internetin kautta. Nämä erilaiset etämyyntitekniikat saattavat antaa vaikutelman, että ne säästävät kustannuksia. Myynnissä, joka tapahtuu niin, että molemmat osapuolet eivät ole läsnä, on vähemmän mahdollisuuksia tehdä kysymyksiä ja varmistaa, että ostos on juuri sellainen kuin halutaan. Rahoituspalveluiden etämyynnistä annetulla yhteisön lainsäännöllä pyritään suojaamaan kuluttajia seuraavilla tavoilla:

  • Siinä kielletään epäasialliset markkinointitavat, joilla pyritään pakottamaan kuluttajat ostamaan palvelu, jota he eivät ole tilanneet.
  • Siinä rajoitetaan muitakin käytäntöjä, kuten puhelinmarkkinointia ja sähköpostiviestejä, joihin ei ole pyydetty asiakkaan lupaa (”cold calling” ja roskapostin lähettäminen).
  • Siinä velvoitetaan rahoituspalveluyritykset antamaan kuluttajille ennen sopimuksen allekirjoittamista kaikki tarpeelliset tiedot, esimerkiksi palvelun tarjoajan yhteystiedot, hinta ja maksujärjestelyt, sopimusoikeudet ja -velvoitteet sekä tarjotun palvelun ominaisuudet.
  • Lisäksi siinä annetaan kuluttajalle oikeus peruuttaa sopimus harkinta-aikana, joka on yleensä 14 päivää mutta henkivakuutusten ja yksilöllisten lisäeläkkeiden osalta 30 päivää.
Lisätietoa: Rahoituspalveluiden etämyyntiin liittyvät oikeudet EU:ssa

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2