This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Финансови услугиslide
right
transtrans
 

Гаранции за продукти
Финансови услуги
Потребителски кредити
Незаконни търговски практики
Енергия
Помощ и съвети
Научете повече

„Току-що купих застраховка „Живот“ по интернет, но промених мнението си. Мога ли да я анулирам?“

Докато сърфира в интернет, Мат от Люксембург вижда реклама на евтина застраховка „Живот“. Той решава да купи 20-годишна застраховка. Но след като погледнал други полици по-късно той си помислил, че е платил твърде много и че би могъл да сключи по-добра сделка.

„С купената от мен застраховка всичко е наред, но взех решението си набързо и сега искам да го променя. Възможно ли е това?“

Случаят на Мат е покрит от европейските закони за продажба на финансови услуги от разстояние. Те му дават право на 30-дневен период на размисъл (за застраховки „Живот“ и лични пенсии), през който може да се оттегли от договора. През това време той може да информира доставчика на застраховката, че иска да се оттегли и да си получи обратно парите. Преди подписването на договора е трябвало е да му бъде казано за неговото право да се оттегли и това би трябвало да е посочено в получените от него документи.

В днешно време потребителите получават повече търговски оферти от всякога – по пощата, по телефона или по интернет. Може да изглежда, че тези различни техники за продажби от разстояние предлагат на потребителите икономии. Но когато продажбата не е лице в лице има по-малко възможности да се задават въпроси или да се уверите, че наистина сте доволни от това, което купувате. Европейският закон за продажбите от разстояние на финансови услуги цели да ви защити чрез:

  • забрана на незаконните търговски практики, стремящи се да задължат потребителя да купи услуга, която не е искал;

  • ограничаване на други практики като нежелани телефонни обаждания и електронни писма („студени обаждания“ и „спам“);

  • задължаване на фирмите за финансови услуги да предоставят на потребителите цялата необходима информация преди сключването на договор, включително информация за контакти с доставчика, договорки за цената и плащането, договорните права и задължения и изпълнението на предлаганите услуги;

  • даване на право на потребителите да се оттеглят от договора по време на периода на размисъл, който обикновено е 14 дни, но нараства до 30 дни за застраховките „Живот“ и личните пенсии.
За повече информация: Правила на ЕС за търговията от разстояние с финансови услуги

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2