This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Creditul de consumslide
right
transtrans
 

Garanţia produselor
Servicii financiare
Creditul de consum
Practici comerciale neloiale
Energie
Ajutor şi consiliere
Informaţii suplimentare

„Doresc să fac un credit de consum. Cum pot lua cea mai bună decizie?”

Yiannis, care trăieşte în Grecia, a dorit să cumpere o barcă cu motor pentru a face o excursie în insulele greceşti împreună cu fiul său. Nu a reuşit să adune suficienţi bani din salariul său şi s-a horărât să facă un credit.

„Dacă fac un împrumut la bancă, pot să cumpăr barca acum şi pot să rambursez creditul în timp. Dar cum pot fi sigur că nu voi face o alegere proastă?”

Posibilitatea de a împrumuta bani (credite de consum) reprezintă pentru consumatori un mod util de a achiziţiona articole cum ar fi autoturisme, pachete de servicii turistice, mobilier sau îmbrăcăminte, fără a fi nevoiţi să plătească întreaga sumă pe loc. Însă un grad de îndatorare prea ridicat poate fi riscant, de asemenea.

În calitate de consumator aveţi anumite drepturi minime atunci când contractaţi un credit de consum, oriunde v-aţi afla în UE. Legislaţia europeană prevede anumite obligaţii pentru creditori, care acoperă atât clauzele contractelor de credit (de exemplu, dreptul la rambursare anticipată), cât şi informaţiile pe care aveţi dreptul să le primiţi.

Cel târziu începând din mai 2010, după transpunerea în legislaţia naţională a noii directive privind creditele de consum, statutul dumneavoastră de consumatori va fi consolidat, fiind prevăzute următoarele:

  • Cu suficient timp înainte de încheierea unui contract de creditare, creditorul va trebui să vă pună la dispoziţie un set de informaţii clare cu privire la credit. Este necesar ca aceste informaţii să vă fie prezentate într-o formă standardizată (informaţii standard la nivel european privind creditul de consum). Aceste informaţii vor cuprinde rata anuală a dobânzii aferente creditului, şi anume o cifră unică reprezentând costurile creditului;
  • Creditorul va trebui să includă în contract informaţii cheie;
  • Dacă regretaţi decizia luată, aveţi dreptul de a vă retrage din contractul de creditare fără a fi nevoit să invocaţi vreun motiv, în termen de cel mult 14 zile de la încheierea contractului;
  • Aveţi dreptul să rambursaţi creditul înainte de termenul stabilit în contract, iar creditorul este îndreptăţit în acest caz să solicite o compensaţie rezonabilă şi justificată în mod obiectiv.

Informaţii suplimentare: Drepturile privind creditele de consum în UE

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2