This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Consumentenkredietslide
right
transtrans
 

Productgaranties
Financiële dienstverlening
Consumentenkrediet
Oneerlijke handelspraktijken
Energie
Hulp en advies
Meer

"Hoe maak ik de beste keuze wanneer ik een krediet wil aangaan?"

Yannis uit Griekenland wil een motorboot kopen om met zijn zoon boottochtjes te maken rond de Griekse eilanden. Hij had met zijn inkomen niet genoeg kunnen sparen en denkt daarom aan een lening.

"Als ik het geld leen, kan ik de boot meteen kopen en de betaling in de tijd spreiden. Maar hoe weet ik zeker dat ik niet per vergissing een slechte zaak doe?"

Geld lenen (consumentenkrediet) is voor consumenten een handige manier om dingen te kopen als een auto, vakantiereis, meubels of kleding, zonder direct het hele bedrag te hoeven betalen. Te veel lenen kan echter ook riskant zijn.

Als consument hebt u in verband met consumentenkrediet een aantal minimumrechten, overal in de EU. De Europese wetgeving legt kredietgevers een aantal verplichtingen op met betrekking tot de voorwaarden van de kredietovereenkomst (bv. het recht om vervroegd af te lossen) en de informatie waar u recht op hebt.

Ten laatste vanaf mei 2010, na de omzetting van de nieuwe Richtlijn inzake consumentenkrediet in nationale wetgeving, zult u als consument sterker staan door een paar nieuwe regels:

  • Een kredietverstrekker moet u vóór het sluiten van een contract tijdig duidelijke informatie over dat krediet ter beschikking stellen. Dat moet in gestandaardiseerde vorm gebeuren (de "Europese standaardinformatie inzake consumentenkrediet"), met vermelding van het jaarlijks kostenpercentage, een cijfer dat de totale kosten van het krediet omvat.
  • De kredietverstrekker is verplicht belangrijke informatie in het contract te vermelden.
  • Wie spijt krijgt kan de kredietovereenkomst binnen de 14 dagen na ondertekening zonder opgave van redenen herroepen.
  • U kunt uw krediet eerder dan contractueel bepaald terugbetalen, terwijl de kredietstrekker daarvoor een billijke en objectief gerechtvaardigde vergoeding mag vragen.

Meer informatie: EU-rechten bij consumentenkrediet

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2