This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Kulutusluottoslide
right
transtrans
 

Tuotetakuu
Rahoituspalvelut
Kulutusluotto
Sopimattomat kaupalliset menettelyt
Energia
Apua ja neuvoja
Lisää aiheesta

"Kuinka osaan päättää, mikä on edullisin luotto?"

Kreikkalainen Yiannis halusi ostaa moottoriveneen retkeilläkseen Kreikan saaristossa poikansa kanssa. Hän ei ollut saanut palkastaan tarpeeksi säästöön, joten hän suunnitteli ottavansa lainan.

"Lainan avulla voin ostaa veneen heti ja maksaa sitten pidemmän ajan kuluessa. Mutta miten voin olla varma, että lainani ehdot ovat edulliset?"

Rahan lainaaminen (kulutusluoton ottaminen) antaa kuluttajalle mahdollisuuden ostaa esimerkiksi auton, lomamatkan, huonekaluja tai vaatteita niin, että hänen ei tarvitse maksaa koko summaa kerralla. Liian suuri luottomäärä voi kuitenkin olla riski.

Kuluttajalla on tietyt vähimmäisoikeudet kaikkialla EU:ssa, kun hän ottaa kulutusluottoa. EU-lainsäädännössä säädetään tietyistä luotonantajien velvoitteista, jotka koskevat sekä luottosopimuksen ehtoja (esim. oikeutta aikaisempaan takaisinmaksuun) että tietoja, jotka kuluttajalla on oikeus saada.

Uusi kulutusluottodirektiivi tulee osaksi EU-maiden kansallista lainsäädäntöä viimeistään toukokuussa 2010. Kuluttajien asema paranee tällöin mm. seuraavasti:

  • Luotonantajan on annettava kuluttajalle kattavat ja selkeät tiedot luottotarjouksesta hyvissä ajoin ennen sopimuksen tekoa. Tiedot on annettava standardoidussa muodossa "Vakiomuotoiset eurooppalaiset kulutusluottotiedot" -lomakkeella. Niihin sisältyy todellinen vuosikorko, jonka avulla kuluttaja ymmärtää paremmin kaikki luotosta aiheutuvat kustannukset.
  • Luotonantajan on ilmoitettava keskeiset tiedot luottosopimuksessa.
  • Jos kuluttaja katuu päätöstään luoton ottamisesta, hänellä on neljätoista päivää aikaa peruuttaa luottosopimus esittämättä perusteluja.
  • Kuluttajalla on myös oikeus maksaa luotto takaisin sopimuksessa määrättyä ajankohtaa aikaisemmin. Luotonantajalla on tällöin oikeus saada oikeudenmukainen ja objektiivisesti perusteltu korvaus ennenaikaiseen takaisinmaksuun liittyvistä kustannuksista.

Lisätietoa: Kulutusluottoihin liittyvät oikeudet EU:ssa

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2