This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Forbrugslånslide
right
transtrans
 

Produktgaranti
Finansielle tjenesteydelser
Forbrugerkredit
Urimelig handelspraksis
Energi
Hjælp og rådgivning
Læs mere

"Hvordan træffer jeg den rette beslutning, når jeg skal optage lån?"

Yiannis fra Grækenland ville købe en motorbåd for at sejle rundt i det græske øhav med sin søn. Han havde ikke fået sparet nok op af sin løn, så han overvejede at optage et lån.

"Hvis jeg låner pengene, kan jeg købe båden med det samme og betale den tilbage over en længere periode. Men hvordan kan jeg være sikker på, at jeg ikke kommer til at vælge en dårlig løsning?"

Muligheden for at optage lån (forbrugerkredit) er en nyttig ting for forbrugerne, f.eks. til at købe bil, ferier, møbler eller tøj, hvis man ikke ønsker at betale hele beløbet på én gang. Men det er også risikabelt at optage for store lån.

Som forbruger er du garanteret et minimum af rettigheder, når du optager forbrugslån - og det overalt i EU. EU-lovgivningen pålægger långiverne en række pligter, både med hensyn til låneaftalens vilkår (f.eks. ret til førtidig indfrielse) og den information, du har krav på at få.

Når det nye direktiv om forbrugerkredit er omsat i national lovgivning senest i maj 2010, vil du stå stærkere som forbruger:

  • Långiveren skal i god tid inden indgåelse af en aftale give dig udtømmende oplysninger om lånet. Oplysningerne skal gives i en standardiseret form (standardiserede europæiske forbrugerkreditoplysninger). De skal omfatte de årlige omkostninger i procent, dvs. et enkelt tal, der viser de samlede udgifter til lånet.
  • Långiveren skal angive de vigtigste oplysninger i aftalen.
  • Hvis du fortryder din beslutning om at optage et lån, kan du trække dig ud af låneaftalen uden begrundelse i de første 14 dage efter indgåelsen.
  • Du har ret til at tilbagebetale lånet tidligere end planlagt i aftalen, men långiveren har krav på en rimelig og objektivt begrundet kompensation.

Læs mere: Rettigheder i EU i forbindelse med forbrugerkredit

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2