This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Потребителски кредитиslide
right
transtrans
 

Гаранции за продукти
Финансови услуги
Потребителски кредити
Незаконни търговски практики
Енергия
Помощ и съвети
Научете повече

„Как бих могъл да взема най-доброто решение при вземане на кредит?“

Янис от Гърция искал да купи моторница, за да пътува по гръцките острови със сина си. Той не успял да спести достатъчно от заплатата си, затова помислил да вземе кредит.

„Вземането на пари назаем означава, че ще имам достатъчно, за да купя лодката и след това мога да върна сумата за известен период от време. Но как бих могъл да бъда сигурен, че погрешка няма да сключа лоша сделка?“

Вземането на пари назаем (потребителски кредит) е удобен начин за потребителите да си купят неща като коли, почивки, мебели или дрехи без да се налага да плащат цялата сума. Но твърде голямата зависимост от кредити също може да е риск.

Като потребител имате известни минимални права, когато вземате потребителски кредит, намирайки се в ЕС. Европейското законодателство предвижда известни задължения за кредиторите, отнасящи се до сроковете на кредитното споразумение (например правото на преждевременно изплащане) и информацията, която имате право да получите.

Най-късно от май 2010 г. нататък, след транспонирането на новата Директива за потребителските кредити в националното законодателство, вашата позиция на потребител ще бъде подсилена:

  • Преди сключването на договор, кредиторът ще трябва да ви предостави подробна информация за кредита. Тази информация ще трябва да ви бъде предоставена в стандартна форма (Стандартна европейска информация за потребителските кредити). Тя ще включва годишна лихва, тоест – цифра, показваща стойността на кредита.
  • Кредиторът ще трябва да посочи важните детайли в договора.
  • Ако съжалите за решението си да вземете кредит, ще можете да се оттеглите от кредитното споразумение без да посочвате причина в срок от 14 дни след сключването на договора.
  • Ще имате право да изплатите кредита си по-рано от предвиденото в договора, въпреки че кредиторът може да поиска честна и обективно обоснована компенсация.

Допълнителна информация: Правила на ЕС за потребителските кредити

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2