This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Dreptul de folosinţă pe durată limitatăslide
right
transtrans
 

Pachetele de servicii turistice
Dreptul de folosinţă pe durată limitată
Transportul aerian
Transportul animalelor de companie
În această vară, bronzaţi-vă inteligent!

„Care sunt regulile privind dreptul de folosinţă pe durată limitată în UE?”

Dl şi dna Bain erau în prima lor vacanţă în Spania când cineva s-a apropiat de ei pe stradă, le-a dat un bilet de răzuit şi le-a spus că erau câştigătorii unei vacanţe gratuite. Au fost încântaţi!

„Însă apoi am fost îngrămădiţi într-un taxi şi duşi la un hotel care se afla la câţiva kilometri de oraş pentru a asista la o şedinţă de vânzare agresivă de trei ore. Sănătatea mea este fragilă şi nu pot rămâne aşezat prea mult timp. Tot ceea ce doream era să plec de acolo. În final, ni s-a cerut să semnăm o mulţime de hârtii şi să plătim 1 000 de euro, ca o primă tranşă pentru a intra în posesia dreptului de folosinţă pe durată limitată.”

„Ce ar fi trebuit să facem în această situaţie?”

Situaţia de vânzare agresivă în care s-au aflat dl şi dna Bain este des întâlnită. În cazul în care hotărâţi să semnaţi un contract de utilizare pe durată limitată a unui bun imobil, prin lege, aveţi dreptul la un termen de gândire de cel puţin 10 zile. Dacă doriţi, puteţi anula contractul până la sfârşitul perioadei de gândire, fără a fi nevoit să plătiţi vreo taxă. În cursul perioadei de gândire, compania nu are dreptul de a vă cere bani, aşadar nu plătiţi nimic pe loc. În cazul în care plătiţi o taxă pe loc, recuperarea banilor ar putea fi mai dificilă dacă apoi decideţi să anulaţi contractul.

În ce constă dreptul de folosinţă pe durată limitată

Atunci când beneficiaţi de dreptul de folosinţă pe durată limitată, obţineţi dreptul de a utiliza o locuinţă de vacanţă pentru o perioadă determinată de timp, în fiecare an. În general, este vorba de o vilă, o casă de vacanţă sau un apartament. Pentru a vă asigura drepturile legate de folosinţa pe durată limitată, durata contractului trebuie să fie de cel puţin trei ani, pentru un sejur minim de o săptămână pe an.

Indiferent de situaţia şi acordul care vi se propun, trebuie să vă asiguraţi că beneficiaţi de nişte drepturi minime cum ar fi perioada de gândire, o broşură şi un contract în limba dumneavoastră. În caz contrar, refuzaţi propunerea.

Ce aspecte trebuie să aveţi în vedere

Atunci când încheiaţi un contract de utilizare pe durată limitată, este important să dispuneţi de cât mai multe informaţii înainte de a semna, inclusiv detalii privind:

  • costurile totale, inclusiv cheltuielile cu taxele legale, gazul, electricitatea şi apa, precum şi cheltuielile anuale de gestionare şi de întreţinere;
  • durata contractului;
  • starea în care se află centrul turistic. În cazul în care acesta se află încă în construcţie, verificaţi dacă permisul de amenajare a fost acordat, stadiul în care se află şantierul şi cât mai rămâne de lucrat;
  • tipul de utilizare pe durată limitată de care veţi dispune. Veţi deţine titlul de proprietate sau părţi din teren? Puteţi vinde partea dumneavoastră de teren sau transfera drepturile dumneavoastră?
  • clauzele şi condiţiile contractului;
  • cine este responsabil de funcţionarea zilnică a centrului turistic şi de întreţinerea proprietăţii;
  • dacă există un comitet sau o asociaţie a proprietarilor şi ce putere are; de exemplu, dacă poate decide asupra unor aspecte importante în ceea ce priveşte administrarea centrului turistic sau comisioanele de gestionare.
informaţii suplimentare: Dreptul de folosinţă pe durată limitată

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2