This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  În această vară, bronzaţi-vă inteligent!slide
right
transtrans
 

Pachetele de servicii turistice
Dreptul de folosinţă pe durată limitată
Transportul aerian
Transportul animalelor de companie
În această vară, bronzaţi-vă inteligent!

Protec ţia consumatorilor: cum să ne protejăm eficient împotriva soarelui în această vară

La începutul sezonului estival, Comisia Europeană atrage aten ţia consumatorilor cu privire la importanţa unei protecţii adecvate împotriva soarelui în această vară şi le reaminteşte să caute sistemul de etichetare mai clar pe produsele de protecţie solară. Noile etichete - inclusiv un nou logo sau semn distinctiv UVA pe produse şi interzicerea termenilor care induc în eroare, cum ar fi „ecran solar total” sau „protecţie totală” – constituie un răspuns la o recomandare a Comisiei privind produsele de protecţie solară adoptată în septembrie 2006. Comisia îşi propune, de asemenea, să le reamintească consumatorilor că, din numeroase motive, produsele de protecţie solară nu trebuie să reprezinte decât unul dintre mijloacele necesare pentru a se proteja de radiaţiile ultraviolete ale soarelui.

Press release
Memo


Mulţi dintre noi se îndreaptă spre destinaţii de vacanţe însorite. Însă expunerea la soare, chiar şi în limite reduse, comportă un risc ridicat: poate provoca cancer de piele. Anul trecut, Comisia a atras atenţia cetăţenilor asupra necesităţii de a se proteja împotriva efectelor nocive ale soarelui pe care le prezintă atât razele UV-A, cât şi razele UV-B. Cetăţenii trebuie să fie vigilenţi şi să caute produsele de protecţie solară purtând însemnul „UVA”. Acestea oferă protecţia optimă atât împotriva razelor UV-A, cât şi a razelor UV-B:

Începe sezonul estival 2008 şi este necesar să fim cu toţii conştienţi de importanţa adoptării unor măsuri de protecţie solară adecvate. ÎN ACEASTĂ VARĂ, BRONZAŢI-VĂ INTELIGENT!

Ce trebuie să ştie consumatorii?

Consumatorii sunt sfătuiţi să folosească produsele de protecţie solară doar ca una din numeroasele măsuri de protecţie împotriva soarelui. Alte măsuri necesare:

  • Avoid excessive sun exposure at peak hours Evitaţi expunerea excesivă la soare la orele de vârf, de obicei în tranşa orară 11-15
  • Keep yourself well covered, including hat, T-shirt, and sun glasses  În cazul în care nu puteţi evita expunerea la soare, acoperiţi-vă bine, purtaţi pălărie, tricou şi ochelari de soare – acestea vă asigură o protecţie suplimentară
  • Avoid direct sun exposure for babies and young children  Evitaţi expunerea directă la soare a sugarilor şi a copiilor mici
  • Use sunscreen products generously  Aplicaţi produse de protecţie solară în cantităţi suficiente. Aplicarea corectă a produsului este la fel de importantă ca şi alegerea produsului în sine. Pentru a atinge nivelul de protecţie indicat de „factorul de protecţie solară”, trebuie aplicată o cantitate de 2mg/cm². Aceasta reprezintă aproximativ 36 de grame (6 linguriţe pline) de cremă de protecţie solară pe corpul unei persoane adulte. În prezent, consumatorii folosesc de obicei numai aproximativ o jumătate din cantitatea necesară. Pentru a se păstra gradul de protecţie preconizat, această cantitate trebuie aplicată din nou după ce ieşiţi din apă sau după ce vă ştergeţi cu prosopul. A se vedea pictogramele utilizate pentru a evidenţia aceste date esenţiale, precum şi alte informaţii privind expunerea la soare.
  • Use sunscreen products against both UVB and UVA radiation Folosiţi produse de protecţie solară care oferă protecţie împotriva radiaţiilor UVB şi UVA.

Comunicat de presă: În această vară, bronzaţi-vă inteligent!

Informaţii suplimentare

Reguli privind etichetarea produselor de protecţie solară în UE
Faceţi clic aici pentru a descărca pictogramele la rezoluţie maregif (.ai)

Informaţii suplimentare disponibile în ţara dumneavoastră:

Bulgaria
Ministry of Health

Nederlands
- Verstandig zonnen

- Zonnetips
- Gouden Regels

Sweden
SOLinformation

Denmark
- Skru ned for solen
- Solcreme og selvbruner/selvbrunerkabiner: Miljøstyrelsens kosmetikguide

Norway
Kreft foreningen
United Kingdom
- Sunsmart
- Sunsense
France
- Soleil – mode d’emploi
- Guide de la protection solaire
Finland
- Radiation and Nuclear Safety Authority
- Finnish Meteorological Institute
- Finnish Cancer Organisations
Poland
UVAgaslonce
Belgium
- French version: soleilmalin
- Dutch version: veiligindezon

Slovak republic
Public Health Office of the Slovak Republic

Austria
Federal Ministry for Health, Family and Youth
Germany
Haut.de
Spain
El sol
Czech Republic
Ministry of Health
Slovenia
Ministry of Health
Hungary
Napsugarzas.hu

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2