This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Zon verstandig deze zomer!slide
right
transtrans
 

Pakketreizen
Timesharing
Vliegreizen
Dieren op reis meenemen
Zon verstandig deze zomer!

Consumenten: zon verstandig deze zomer

Bij het begin van de zomervakantie wijst de Europese Commissie op het belang van een passende bescherming tegen de zon en wil zij de aandacht van de consumenten vestigen op de duidelijkere etikettering van zonnebrandmiddelen. De nieuwe etiketten – inclusief een nieuw uv A-logo of -zegel op flessen en een verbod op misleidende woorden zoals "sunblock" of "totale bescherming" – zijn het gevolg van een aanbeveling van de Commissie over zonnebrandmiddelen uit september 2006. De Commissie wil de consumenten er ook aan herinneren dat zonnebrandmiddelen om diverse redenen slechts één van een hele reeks noodzakelijke manieren zijn om zich tegen de uv-stralen van de zon te beschermen.

Press release
Memo


Velen van ons gaan op reis voor een onbezorgde vakantie onder de zon. Maar die zonneschijn, zelfs als u er betrekkelijk kort in zit, is niet zonder risico's: zonlicht kan namelijk huidkanker veroorzaken. Vorig jaar heeft de Commissie iedereen al gewaarschuwd en aangeraden om zich te beschermen tegen zowel UVA- als UVB-straling. Wees voorzichtig en zorg voor zonnebrandcrème met het UVA-label: die beschermt tegen zowel UVA als UVB:

Met de vakantie voor de deur is het goed om te denken aan een adequate bescherming tegen de zon. ZON VERSTANDIG DEZE ZOMER!

Wat moet u als consument weten?

Bescherm uw huid niet alleen met zonnebrandproducten maar ook op andere manieren tegen de zon. Wat kunt u zoal doen?

  • Avoid excessive sun exposure at peak hours Vermijd overmatige blootstelling aan de zon tijdens piekuren (gewoonlijk tussen 11 en 15 uur)
  • Keep yourself well covered, including hat, T-shirt, and sun glasses  Bedek de huid als het onmogelijk is om uit de zon te blijven; hoed, t-shirt en zonnebril zorgen voor extra bescherming
  • Avoid direct sun exposure for babies and young children  Vermijd dat baby's en kleine kinderen rechtstreeks aan de zon worden blootgesteld
  • Use sunscreen products generously  Gebruik voldoende zonnebrandcrème. Het juiste gebruik van het product is even belangrijk als de keuze van het product. Voor een afdoende bescherming moet 2 mg van het product per cm² worden aangebracht, d.w.z. dat ongeveer 36 gram (zes volle koffielepels) zonnebrandcrème nodig is om het lichaam van een volwassene te beschermen. Doorgaans brengen de consumenten slechts ongeveer de helft van deze hoeveelheid aan. Dezelfde hoeveelheid moet na het zwemmen of het droogwrijven van de huid opnieuw worden aangebracht om de huid voldoende te beschermen. Deze en andere belangrijke raadgevingen wordt met pictogrammen kracht bijgezet.
  • Use sunscreen products against both UVB and UVA radiation Gebruik zonnebrandproducten die zowel tegen UVB- als UVA-straling beschermen.

Persbericht: Zon verstandig deze zomer!

Meer informatie :

EU-regels voor de etikettering van zonnebrandproducten
Pictogrammen in hoge resolutiegif (.ai)

EU-regels voor de etikettering van zonnebrandproducten:

Bulgaria
Ministry of Health

Nederlands
- Verstandig zonnen

- Zonnetips
- Gouden Regels

Sweden
SOLinformation

Denmark
- Skru ned for solen
- Solcreme og selvbruner/selvbrunerkabiner: Miljøstyrelsens kosmetikguide

Norway
Kreft foreningen
United Kingdom
- Sunsmart
- Sunsense
France
- Soleil – mode d’emploi
- Guide de la protection solaire
Finland
- Radiation and Nuclear Safety Authority
- Finnish Meteorological Institute
- Finnish Cancer Organisations
Poland
UVAgaslonce
Belgium
- French version: soleilmalin
- Dutch version: veiligindezon

Slovak republic
Public Health Office of the Slovak Republic

Austria
Federal Ministry for Health, Family and Youth
Germany
Haut.de
Spain
El sol
Czech Republic
Ministry of Health
Slovenia
Ministry of Health
Hungary
Napsugarzas.hu

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2